18.8.2020

Ajankohtaista koronasta

Julkaistu 18.8.2020
Päivitetty 4.9.2020

Tilannekuva

Suomessa koronavirustartuntojen määrä on edelleen varsin vähäinen. Pohjois-Pohjanmaalla on viimeisen viikon aikana todettu kuusi uutta tapausta (ilmaantuvuus 1.5/100 000 asukasta). Tartunnat liittyvät pääasiassa yleisötilaisuuksiin ja perhealtistuksiin. Sairaanhoitopiirin alueella on ollut muutamia joukkoaltistumisia kouluissa ja varhaiskasvatuksessa, joista ei ole todettu jatkotartuntoja.

Tartuntojen välttämisen suhteen oleellista on oma käyttäytyminen. Sairaana ei pidä mennä töihin tai kouluun/päiväkotiin, on noudatettava hyvää käsi- ja yskimishygieniaa, huolehdittava suojaetäisyyksistä. Tarkemmat ohjeet on löydettävissä THL sivuilta, jossa on ohjeita myös matkailuun liittyvistä rajoituksista ja karanteenimääräyksistä. THL on antanut myös ohjeet maskien käytöstä.

Potilaat, joilla on hengitystietulehdusoireita ja epäily koronavirustartunnasta

Koronavirusnäytteiden ottamisen kriteerit PPSHP  :  Potilaat, joilla oireiden (kuume, yskä, hengenahdistus, flunssa, lihaskivut, pahoinvointi, ripuli) perusteella epäillään koronavirusinfektiota. 

Oireettomilta potilaita ei oteta näytteitä kuin erityistilanteessa. 

Satunnainen aivastaminen, nenän pieni tippasu, pelkkä epäily kuumeesta, allergiasta johtuva oireilu ei ole aihe koronatestiin.  Kyseiset oireet eivät ole myöskään aihe pitää lapsi poissa päiväkodista tai koulusta.

Viime vaiheessa terveydenhuolto on ruuhkautunut koronatestipyynnöistä.  PPSHP alueella on viime vaiheessa otettu runsas tuhat koronanäytettä vuorokaudessa. Eli valtaosa testattujen oireistosta on ollut muuta kuin koronatautia, vaikka huomioitaisiin testin rajoituksetkin. Erityisesti on syytä huomata se, oireiselta perheenjäseneltä otettu koronanäyte ei ole aihe pitää oireetonta sisarusta poissa päivähoidosta tai koulusta, ellei terveydenhuolto ole näin ohjeistanut.

Jos sinulla on hengitystietulehdusoireet /epäilet saaneesi koronainfektion

Ole aina ensin yhteydessä puhelimitse terveyskeskukseen. Virka-aikana terveyskeskus ja  muulloin yhteispäivystyksen terveysneuvontaan (08-3125 2655). Yhteispäivystys on tarkoitettu vain kiireellistä hoitoa ja arviota vaativille tapauksille.

Terveyskeskuksessa infektiopotilaiden hoito on eriytetty muiden potilaiden hoidosta. Terveyskeskuksessa on  piharemontti,  kulku tiloihin tapahtuu huollon ovesta. Soita aina ennen terveyskeskukseen tuloa, hoitaja antaa hengityssuojaimen ensiavun lasikaapissa ja huolehtii käsien desinfektion ja ohjaa sinut infektiopotilaiden odotustilaan.

Yleistä asioinneista terveydenhuollosta ja koronasta

Flunssaoireisena ei pidä tulla ns kiireettömälle ajalle. Jos sinulla on flunssan oireita ole puhelimitse yhteydessä kiirettömään ajanvaraukseen ja neuvottele tilanteesta, mikä on viisain ratkaisu.  Koronaepidemian vuoksi ei ole syytä siirtää vakavien oireiden vuoksi tehtäviä tutkimuksia, neuvottele tilanteestasi hoitajan /lääkärin kanssa. Pitkäaikaissairauksien mahdollisimman hyvä hoito on suojatekijä myös koronaepidemian aikana. 

Saattajien lukumäärä vastanotolla/neuvolassa on syytä rajata vain välttämättömiin. Erityisesti vierailut terveyskeskussairaalassa on hyvä sopia ennakkoon henkilökunnan kanssa. Flunssaisena  ei ole syytä tulla vieraskäynnille.

Vähävaraisille kuntalaisille jaettavat kasvosuojat

Muhoksen kunnan sosiaalitoimisto ja seurakunnan diakoniatoimisto jakavat keskitetysti ajalla 31.8–11.9.2020 aamuisin klo 8-10 sosiaalipäivystäjän ja diakoniatyöntekijöiden toimesta vähävaraisille kuntalaisille pestäviä kangasmaskeja pesuohjeineen. Keskitetyn jaon jälkeen maskeja saa ottamalla yhteyttä joko sosiaalitoimiston sosiaalityöntekijään tai sosiaaliohjaajaan tai seurakunnan diakoniatoimistoon puhelimitse sopien maskin luovutuksesta. Sosiaalitoimiston soittoaika on arkisin klo
klo 9-10. Maskeja luovutetaan yli 15-vuotiaille, vähävaraisille kuntalaisille ja käyttöön luovutettava
määrä on 4 kpl/hlö. Sosiaalitoimistossa tulee asioida terveenä ja koronaohjeita käsihygieniasta ja
turvaväleistä noudattaen.

Muhoksen sosiaalitoimisto, Asematie 14
Sosiaaliohjaaja Niina Tiitinen puh. 044 4970 110
Sosiaaliohjaaja Hanna Luukkonen puh. 044 4970 134
Vs.sosiaaliohjaaja Aino Rimpeläinen puh. 044 4970 106

Muhoksen seurakunnan diakoniatoimisto, Muhostie 7 B
Puh. 040 5470784