Mielenterveys
Muhoksen kunnan sosiaali- ja terveyspalvelut ovat siirtyneet 1.1.2023 alkaen hyvinvointialue Pohteelle. Huomioithan, että näitä sivuja ei enää päivitetä. Saat palvelut edelleen samoista numeroista ja samoista paikoista, kuin tähänkin asti. Lisätietoa hyvinvointialueen palveluista osoitteessa www.pohde.fi.
Psykologit
Psykologien päävastuualue on lapset ja nuoret. Psykologi tukee lasten ja nuorten kehitystä, oppimista ja psyykkistä hyvinvointia esimerkiksi kahdenkeskisten keskustelujen, vanhempien ohjauskäyntien sekä ryhmätoiminnan avulla. Psykologin työnkuvaan kuuluvat psykologiset tutkimukset, joiden tarkoituksena on arvioida lapsen tai nuoren oppimiseen, tunne-elämään ja/tai sosiaalisiin suhteisiin liittyviä haasteita. Psykologi arvioi myös lapsen tai nuoren hoidon ja kuntoutuksen tarvetta. Psykologi tekee tiivistä yhteistyötä koulujen sekä muiden lasten ja perheiden kanssa työskentelevien tahojen kanssa. Oppimiseen ja koulunkäyntiin liittyvissä haasteissa yhteydenotto psykologiin tuleekin useimmiten koulun henkilökunnalta. Psykologiin voi ottaa yhteyttä myös lasten kasvatukseen liittyvissä asioissa sekä perheen ristiriita- ja ongelmatilanteissa, kriiseissä ja menetyksissä. Näissä tilanteissa psykologi työskentelee usein yhteistyössä perheterapeutin kanssa.
Perheterapeutti
Perheterapeutin työn sisältö on yksilön ja perheen kanssa tehtävää työtä. Perheterapeuttiin voi ottaa yhteyttä, kun perheessä on huolta vuorovaikutukseen, vanhemmuuteen, lapsen kasvuun ja kehitykseen liittyen tai jonkun perheenjäsenen tilanne kuormittaa koko perhettä.Työn tarkoituksena on lisätä perheenjäsenten välistä keskinäistä vuoropuhelua, ymmärrystä siitä, mitä vuoropuhelussa tapahtuu, muuttaa omia pinttyneitä toimintatapoja, sekä mahdollistaa oman kokemuksen kuulluksi tuleminen perheen tilanteesta. Perheterapeutille yhteydenotot tulevat joko suoraan asiakkailta tai yhteistyötahojen ohjaamana, erillistä lähetettä ei tarvita. Perheterapeutti tekee tiivistä yhteistyötä psykologien, psykiatristen sairaanhoitajien, neuvolan, koulujen sekä sosiaalitoimen kanssa.
Psykiatriset sairaanhoitajat
Psykiatristen sairaanhoitajien työ painottuu aikuisten elämänkriisien ja mielenterveys- ja päihdehäiriöiden hoidon tarpeen arviointiin ja tukea antavaan keskusteluhoitoon. Hoitajat toteuttavat myös pitkäaikaisten mielenterveyshäiriöiden seurantaa ja ohjaavat Viherlaakson toiminnallista ryhmää. Kunnassa toimii myös puutyöryhmä mielenterveysasiakkaille. Psykiatristen sairaanhoitajien keskustelukäynneille pääsee lääkärin lähetteellä tai asiakas voi ottaa itse yhteyttä puhelimitse. Psykiatriset sairaanhoitajat tekevät tiivistä yhteistyötä lääkäreiden, perheterapeutin, hoitolaitosten ja sosiaalitoimiston kanssa. Mielenterveysyksikössä toimii moniammatillinen päihdetiimi, jossa tehdään asiakkaan hoidon ja palvelutarpeiden kartoitus ja asiakas ohjataan asianmukaisiin palveluihin.
Psykologit
Julia Heikkilä
044 4970 210
Sanna Pakanen
044 4970 280
Joanna Vacker
044 4970 174
Perheterapeutti
Hanna Kylmänen
044 4970 490
Psykiatriset sairaanhoitajat
Anna-Riitta Mertaniemi
044 4970 188
Kirsi Kukkonen
(päihdetiimin yhdyshenkilö)
044 4970 213
Seija Keränen
044 4970 212
Aino Savolainen
044 4970 229
Atte Pohjola
044 4970 051