Raskauden ehkäisy ja seksuaaliterveys

Muhoksen kunnan sosiaali- ja terveyspalvelut ovat siirtyneet 1.1.2023 alkaen hyvinvointialue Pohteelle. Huomioithan, että näitä sivuja ei enää päivitetä. Saat palvelut edelleen samoista numeroista ja samoista paikoista, kuin tähänkin asti. Lisätietoa hyvinvointialueen palveluista osoitteessa www.pohde.fi.

Seksuaaliterveys- ja raskauden ehkäisypalveluita saat sekä terveyskeskuksen neuvolasta että koulu- ja opiskeluterveydenhuollosta.

Koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa raskauden ehkäisyn aloituskäynti varataan oman koulun tai oppilaitoksen terveydenhoitajalta.

Yläkoulu ja lukioMarika Sipola044 4970 236
OSAO Muhoksen yksikköJohanna Leskelä044 4970 218
Luovi Muhoksen yksikköTerhi Sunnari044 4970 273

Muut kuin koulu- ja opiskeluterveydenhuollon asiakkaat voivat varata ajan neuvolasta terveydenhoitajien soittotunnilla p. 044 4970 231 (arkisin klo 12-13).

Maksuton ehkäisy alle 20-vuotiaille nuorille

Alle 20-vuotiaiden muhoslaisten ja Muhoksella opiskelevien ulkopaikkakuntalaisten nuorten on mahdollista saada maksuttomasti hormonaalista ja ei-hormonaalista ehkäisyä, mukaan lukien pitkäkestoiset ehkäisymenetelmät. Ehkäisyn lisäksi nuorille tarjotaan seksuaalineuvontaa.

Maksuttoman ehkäisyn vaihtoehdot

  • e-pillerit
  • minipillerit
  • ehkäisyrenkaat
  • ehkäisylaastarit
  • kuparikierukka
  • hormonikierukat
  • ehkäisykapseli
  • kondomit 

Ehkäisyä aloitettaessa terveydenhoitaja kertoo nuorelle eri ehkäisyvaihtoehdoista ja pyrkii yhdessä hänen kanssaan löytämään juuri hänelle sopivan vaihtoehdon. Ennen ehkäisyn aloittamista selvitetään muun muassa hormonaalisen ehkäisyn soveltuvuus. Sopivan ehkäisymuodon löydyttyä tehdään suunnitelma, josta käy ilmi valitun ehkäisymenetelmän seurantakäytännöt. Ensimmäisellä käynnillä asiakas saa mukaansa esim. 3 kuukauden pillerit. Tämän jälkeen nuori voi hakea terveydenhoitajalta 6 kk pillerit kerralla.

Ehkäisyn aloituksen jälkeen ehkäisyvälineitä voi hakea oman koulun/oppilaitoksen terveydenhoitajalta päivystystunnilla.

Yläkoulu ja lukioma-pe klo 10-11
Luovi Muhoksen yksikköke-to klo 10-11
OSAO Muhoksen yksikköke-pe klo 8-9

Muut kuin koulu- ja opiskeluterveydenhuollon asiakkaat voivat sopia ehkäisyvälineiden hausta neuvolan terveydenhoitajien kanssa soittotunnilla p. 044 4970 231 (arkisin klo 12-13).

Varaudu 14 vuorokauden toimitusaikaan, sillä osa ehkäisyvälineistä on tilaustuotteita. Koulujen lomien aikana ehkäisyvälineiden haku neuvolasta.

Raskauden keskeytys

Jos harkitset raskauden keskeyttämistä, ota yhteyttä kouluterveydenhuoltoon, opiskeluterveydenhuoltoon tai neuvolaan p. 044 4970 231 (arkisin klo 12-13). Raskauden keskeytys tehdään lääkärin lähetteellä OYS:n Naistentautien poliklinikalla.

Sukupuolitaudit

Sukupuolitaudit eli seksitaudit ovat bakteerin tai viruksen aiheuttamia tartuntatauteja, jotka voivat tarttua, kun kondomia ei käytetä. Ne siirtyvät ihmisestä toiseen limakalvo kosketuksessa, kuten yhdynnässä tai suuseksissä. Jos epäilet saaneesi tartunnan, ota yhteyttä kouluterveydenhuoltoon, opiskeluterveydenhuoltoon tai omaan terveyskeskukseen.

Lisätietoa

Lisätietoja raskauden ehkäisystä, raskauden keskeytyksestä ja sukupuolitaudeista löytyy mm. seuraavista linkeistä:

Yläkoulu ja lukio
Terveydenhoitaja
Marika Sipola
044 4970 236

OSAO Muhoksen yksikkö
Terveydenhoitaja
Johanna Leskelä
044 4970 218

Luovi Muhoksen yksikkö
Terveydenhoitaja
Terhi Sunnari
044 4970 273

Muut kuin koulu- ja opiskeluterveydenhuollon asiakkaat
044 4970 231 (arkisin klo 12-13)