19.8.2024

Mistä vuokra-asuntoja Muhokselle?

Muhoksen väkiluku on ollut viime vuodet hienoisessa laskussa. Mutta miksi väkilukumme ei enää kasva? Merkittävä tekijä tähän on vapaiden vuokra-asuntojen vähyys Muhoksella. Viime talvena oli jopa hetkiä, ettei koko kunnasta löytynyt yhtään vapaana olevaa vuokra-asuntoa julkisilta markkinoilta. Jos juuri tänään haluaisit muuttaa Muhokselle, vaihtoehtona vuokra-asunnoksesi olisi kaksi kaksiota, yksi kolmio ja yksi omakotitalo. Sanoisin, että sinulla ei juurikaan ole mahdollisuutta valita mieleistäsi, vaan on vain otettava sen minkä saa. Tässäpä siis pähkinä purtavaksemme: mistä lisää vuokra-asuntoja Muhokselle?

Omistusasuminen on pitkään ollut se tavoitelluin asumismuoto, ja myytäviä asuntoja ja vapaita tontteja Muhoksella olisikin hyvin tarjolla. Kuitenkaan kaikilla ei ole halua tai mahdollisuutta hankkia omistusasuntoa, vaan vuokra-asunto soveltuisi elämäntilanteeseen paremmin. Omistusasujat, joilla on asuntovelkaa ja taloyhtiölainaa, maksavat asumisestaan nyt aiempaa enemmän. Lisäksi asuntolainan saaminen ei ole enää itsestäänselvyys, sillä pankit ovat tiukentaneet lainan myöntämisen ehtoja ja omaa rahaa tulee löytyä jopa 10 % lainan kokonaismäärästä. Myös korkojen nousu on tehnyt vuokra-asumisesta entistä houkuttelevampaa.

Eräs Muhoksella toimiva iso työnantaja teki keväällä asuinpaikkakyselyn henkilöstölleen. Vastauksista kävi ilmi, että Muhoksella työskentelevistä ainoastaan puolet asui Muhoksella. Muualla asuvista joka seitsemäs haluaisi asua mieluummin Muhoksella ja jopa puolet harkitsee muuttoa Muhokselle. Suurin syy, miksi halukkaat eivät ole Muhokselle muuttaneet, on vastaajien mukaan kohtuuhintaisten ja laadukkaiden vuokra-asuntojen puute. Lisäksi toivottiin liikenneyhteyksien sekä lasten ja nuorten palveluiden parantamista.

Muhoksella työskenteleviltä on tullut nyt kuntaan selkeä signaali vuokra-asuntojen lisäämiseksi. Kunnan suunnassa on päätettävä, miten kapasiteettia saadaan kasvatettua; se, onko ratkaisuna omien asuntojen rakentaminen, ostaminen vapailta markkinoilta vai jokin muu vaihtoehto, jää nähtäväksi. Todennäköisesti jollakin aikavälillä Muhoksen kunnan tulee perustaa oma vuokrataloyhtiö, joka tekee ratkaisut asiassa.

Päätöksenteon rattaat ovat hitaat, joten kovin nopeita liikkuja kunta ei pysty tekemään. Haastankin nyt muhoslaiset ja muut, joilla on tyhjillään oleva asunto kunnan alueella, harkitsemaan sen vuokraamista ulkopuolisille vuokra-asuntotilannetta helpottaaksemme.

Aurinkoista loppukesää toivottaen,

Kimmo Hinno
Kunnanjohtaja

Blogikirjoitus on julkaistu Tervareitti-lehdessä 15.8.2024.