Lapset ja nuoret

Lasten, nuorten ja perheiden käytössä on lasten- ja nuortentila Linnunrata, josta löytyy myös esteetön WC ja lastenhoitotila. Meiltä voi lainata kirjoja, lehtiä, dvd- ja cd-levyjä, äänikirjoja, lautapelejä, liikuntavälineitä ja konsolipelejä. Lainaamisen lisäksi tilassa voi lukea lehtiä ja kirjoja, osallistua satutunneille, tutustua näyttelyihin, käyttää tietokonetta, pelailla lautapelejä tai vaikka vain oleskella!

Satutuokiot

Satutuokioilla kerrotaan, luetaan tai esitetään satuja ja tarinoita.
20–30 minuuttia kestävät tuokiot ovat ilmaisia ja kaikille avoimia. Osallistujat saavat jokainen oman satupassin, johon voi kerätä tarroja osallistumalla satutuokioille.

Satutuokioita pidetään myös kirjastoauto Poppaloorassa.

Syksyn 2024 päivämäärät ilmoitetaan myöhemmin.

Lukudiplomi

Muhoksen alakoululaiset voivat suorittaa halutessaan lukudiplomin. Mahdollisuutta diplomin suorittamiseen voi kysyä omalta luokanopettajalta. Lukudiplomilistat ovat nähtävillä kirjaston ja Muhoksen koulujen internet-sivuilla sekä paperisina kirjaston nuortenosastolla ja kirjastoauto Poppaloorassa. Kirjaston henkilökunta opastaa mielellään kirjojen etsinnässä. Lukudiplomitehtävät palautetaan omalle opettajalle.
Tulostettavat lukudiplomin ohjeet ja luokittaiset kirjalistat löytyvät tästä:

Lukudiplomin ohje ja kirjalista
Lukudiplomivihko 1. lk
Lukudiplomivihko 2. lk
Lukudiplomivihko 3. lk
Lukudiplomivihko 4. lk
Lukudiplomivihko 5. lk
Lukudiplomivihko 6. lk
Mukautettu lukudiplomivihko
Diplomitodistukset ja kunniakirja
Tähtilukija-juliste

Tietokilpailu

Tietokilpailut jatkuvat taas syksyllä 2024.

Kuukausittain vaihtuvaan tietokilpailuun voi osallistua lasten- ja nuortentilassa. Tietokilpailussa on lasten- ja nuortenkirjallisuuteen liittyviä kysymyksiä tai tiedonhakutehtäviä esillä olevasta tietokirjasta. Täytetty lomake jätetään sille varattuun laatikkoon. Vastanneiden kesken arvotaan kirjapalkintoja.

Kirjaston ja koulun yhteistyö

Muhoksen kirjasto tekee tiivistä yhteistyötä kunnan koulujen kanssa. Kirjasto järjestää lisäksi peruskoulun 1–9-luokille kirjavinkkausta, tiedonhaunopetusta sekä tutustumiskäyntejä kirjastoon. Kirjasto toimittaa kouluille myös kirjapaketteja kirjastoauton mukana.

1.-luokkalaisten kirjastonkäytön opastuksella tutustutaan kirjaston tiloihin ja kirjastossa asioimiseen. Mietitään yhdessä, mitä kaikkea kirjastossa voi tehdä ja millaisia tarinoita kirjastosta löytyy. Samalla harjoitellaan julkisen palvelun käyttöä ja opetellaan kysymään neuvoa henkilökunnalta. Viimeistään nyt hankitaan oma kirjastokortti, jolloin opitaan huolehtimaan kirjastokortista ja lainatusta aineistosta.

3.-luokkalaisille tarjoamme kirjastolla kirjavinkkausta. Kirjavinkkauksessa kerrotaan kiinnostavista kirjoista ja tehdään tutuksi lastenkirjallisuutta lukemaan innostavalla tavalla ja avataan tarinoiden kiehtovaa maailmaa. Kirjavinkkauksesta on hyvä sopia hyvissä ajoin, jotta vinkkauksen valmisteluun jää aikaa ja pystymme varaamaan riittävästi vinkattavia kirjoja lainattavaksi.

5.-luokkalaisten kanssa harjoitellaan tiedonhakua. Miten löytää kirjastosta kirjoja tietystä aiheesta ja miten kirjat on kirjastossa järjestetty? Tiedonhaun taitoja tarvitaan niin koulussa kuin vapaa-ajallakin. Tiedonhaunopetuksessa tutustutaan kirjastoluokitukseen, tietokirjoihin ja OUTI-verkkokirjastoon. Tiedonhaunopetus voidaan yhdistää myös johonkin koulussa käsiteltävään teemaan.

Myös muut tahot voivat varata kirjavinkkausta tai kirjastonkäytön ja tiedonhaun opetusta ottamalla yhteyttä kirjastoon.

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan kirjastoille on tehty yhteinen kasvatuksen, opetuksen ja kirjaston yhteistyön esite Polkuja kirjan ja tiedon äärelle.

Muhoksen kunnankirjasto
Muhostie 2
91500 Muhos

Lasten ja nuorten kirjastopalvelut:
Pedagoginen informaatikko Mari Åkerfelt
mari.akerfelt@muhos.fi

Asiakaspalvelu ja neuvonta
044 4970 409 (asiakaspalvelu)
044 4970 414 (henkilökunta)
044 4970 418 (kirjastoauto)
kirjasto@muhos.fi

Kirjastopalvelujohtaja
Anna-Elina Häkkilä
044 4970 410
anna-elina.hakkila@muhos.fi

Kirjasto somessa