Jätehuolto ja kierrätys

Lakeuden EKO -lautakunta toimii Limingan, Tyrnävän, Muhoksen ja Utajärven kuntien jätehuoltoviranomaisena. EKOn alueen kuntien jätehuollon operatiiviset palvelut tuottaa Kempeleen Jätekuljetus Ky. Lue täältä lisää Lakeuden EKOsta.

Muhoksen alueella on niin sanottu kiinteistön haltijan järjestämä jätteenkuljetus”, joka edellyttää, että jokainen vakituiseen tai vapaa-ajan asumiseen käytettävä kiinteistön tulee liittyä jätteenkuljetukseen.
Jätekuljetussopimus sovitaan jätekuljetusyrityksen kanssa. Jätehuoltoyritykset löytyvät mm. Lakeuden EKOn nettisivuilta. Kaikkien jäteasemien yhteystiedot löydät Lakeuden EKOn sekä Kempeleen Jätekuljetuksen nettisivuilta.

Ohjeita jäteasemille

Kotitaloudet voivat viedä Lakeuden EKOn jäteasemille veloituksetta risuja ja oksia, haravointijätettä, sähkölaitteita, metallia ja energiansäästölamppuja, loisteputkia, vaarallisia jätteitä, käsittelemätöntä (puhdasta) puuta, poistotekstiilejä sekä hyötyjätteitä: pakkausmuovia, lasipakkauksia, pienmetallia, kartonkia/pahvia ja paperia. Limingan lajitteluasema ottaa näiden lisäksi vastaan veloituksetta myös renkaita (vanteettomat). Osassa jätteitä on määrärajoitukset.

Maksullisena jäteasemille voi tuoda pieniä eriä isokokoista polttokelpoista jätettä (esim. huonekalut) sekä rakennus- ja remonttijätettä. Suuret erät tuodaan aina lajitteluasemalle Kempeleeseen. Maatilayritykset voivat tuoda jäteasemille maksullisena pieniä eriä vaarallista jätettä. Isommat erät
lajitteluasemalle Kempeleeseen. Lisätietoa yritysten jätehuollosta löytyy Lakeuden EKOn sivuilta.

Jätetaksa 2023
Ajo-ohje jäteasemalle
Tiedote: EKOposti-toukokuu_2024

Jätehuollon yleisavain otetaan käyttöön koko Lakeuden EKOn jätehuoltoalueella ja bio- ja pakkausjätteet siirtyvät osittain kunnan järjestämään jätteenkuljetukseen Lisätietoa asiasta: Lakeuden EKO, Tiedote 23.11.2023

Ekopisteet

Ekopisteet on tarkoitettu kotitalouksien hyötyjätteille: paperille,
keräyskartongille, lasille, pienmetallille ja pakkausmuoville. Keräysastioiden ulkopuolelle ei saa jättää mitään jätettä. Ilmoita täysinäisistä astioista tai väärinkäytöksistä suoraan Suomen Pakkauskierrätys Ringille.

Ekopisteet Muhoksella

ABC Muhos, Valtatie 16 kartonki, paperi, lasi, metalli, pakkausmuovi
Halpa-Halli, Kirkkotie 2 kartonki, paperi, lasi, metalli, vaatteet, pakkausmuovi
Sale Jokirinne, Mettäperäntie 1 kartonki, paperi, lasi, metalli, vaatteet, pakkausmuovi
Laitasaari, Hotintie 2 kartonki, paperi, lasi metalli, pakkausmuovi

Vaaralliset jätteet

Vaarallisia jätteitä ovat jätelain mukaan sellaiset jätteet, jotka kemiallisen tai muun ominaisuutensa vuoksi voivat aiheuttaa vaaraa tai haittaa terveydelle tai ympäristölle. Jätteet luokitellaan vaarallisiksi jätteiksi, kun niiden sisältämien haitallisten aineiden pitoisuudet ovat kemikaalilainsäädännön vaarallisten kemikaalien raja-arvojen mukaisia. Jäteasemilla on määrärajoitteet vaarallisille jätteille. Ohjeet ja määrärajoitteet löytyvät Lakeuden EKOn sivuilta sekä Kempeleen Jätekuljetus Ky:n sivuilta.

Paristot ja akut

Paristoja voi palauttaa kaikkiin niitä myyviin liikkeisiin, sekä jäteasemille. Akut palautetaan jäteasemalle. Auton akkuja voi palauttaa myös muille luvanvaraisille vastaanottajille.

Lääkkeet ja ruiskut

Kotitaloudet voivat toimittaa lääkejätteitä Limingan lajitteluaseman lisäksi Limingan, Muhoksen, Tyrnävän ja Utajärven apteekkeihin sekä Kempeleen lajittelukeskukseen. Maataloudet (mukaan lukien hevostilat) voivat tuoda lääkinnässä käytetyt ruiskut jäteasemille.

Muhoksen jäteasema
Nokiantie 31
91500 Muhos
044 3542 134
Katso aukioloajat

Kempeleen Jätekuljetus Ky
Ekohaka 7, Kempele (lajitteluasema)
www-sivut

Lakeuden EKO
Ympäristösuunnittelija
Tanja Sarkkinen
050 324 0963
www-sivut

Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy
Asiakaspalvelu kotitalouksille, maksuton
0800 133 888 (ark. 7-21, la 9-18)
www-sivut

Kierrätysinfoa
www.kierratys.info
www.ymparisto.fi