15.9.2021

Muhokselle avautui 5G-verkko

Muhokselle on avautunut 5G-verkko. Toimittajana on verkko-operaattori Elisa. Muhoksella verkkoa on rakennettu ensimmäisessä vaiheessa kunnan keskustan ja Anttilan alueille. Myöhemmin verkko laajenee vielä Soson alueelle.

”Aloitimme 5G-verkon rakentamisen suurimmista kaupungeista, mutta nyt verkko laajenee nopeasti pienemmille paikkakunnille. Tämä antaa myös yhä useammalla yritykselle mahdollisuuden kehittää liiketoimintaansa uuden teknologian avulla. Suomessa onkin lähdetty aktiivisesti tutkimaan 5G:n mahdollisuuksia nimenomaan liiketoiminnan näkökulmasta. Olemme olleet mukana toteuttamassa jo kymmeniä mielenkiintoisia 5G-projekteja muun muassa terveydenhuollon, maatalouden koulutuksen ja liikenteen aloilla”, Elisan Pohjois-Suomen aluejohtaja Jarmo Mikkola kertoo.

Muhoksella 5G:n uskotaan tuovan hyötyjä alueen yrityksille.
”Yksinkertaisimmillaan uusi teknologia parantaa yritysten toimintaedellytyksiä luotettavampien ja nopeampien yhteyksien myötä, mutta odotan mielenkiinnolla myös erilaisia tulevaisuuden mobiilipalveluja, joita 5G mahdollistaa yrityksille. Palveluiden kehittämiseen voisi osallistaa myös alueemme toisen asteen oppilaitoksia ja opiskelijoita. He ovat käyttäneet mobiilipalveluita koko ikänsä ja heillä on paljon annettavaa tälläkin saralla”, Muhoksen vt. kunnanjohtaja Jussi Rämet ideoi.

5G-verkko mahdollistaa merkittävästi aiempaa nopeammat mobiiliyhteydet. 5G-verkon kapasiteetti on edeltäjiinsä verrattuna moninkertainen, jonka ansiosta käyttäjiä ja laitteita mahtuu verkkoon huomattavasti enemmän. Suomessa kapasiteetin tarve on erittäin suuri, sillä suomalaiset käyttävät eniten mobiilidataa maailmassa.

Jopa gigan nopeuden tarjoavan 5G:n voi hankkia omaan mobiililaitteeseen tai sitä voi käyttää kiinteän yhteyden tavoin kodin tai pienehkön yrityksen yhteisenä yhteytenä. 5G:n käyttöä varten tarvitsee 5G:tä tukevan päätelaitteen, 5G-liittymän sekä tulee olla 5G-verkon alueella.  Elisan 5G-paikkakuntien peittoalueet löytyvät osoitteesta www.elisa.fi/kuuluvuus.