Ladataan Tapahtumat
  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Luonnonlaidunpäivä 18.6.2022

18.6.2022 klo 10.0014.00

18.6.2022 järjestetään ensimmäistä kertaa valtakunnallinen Luonnonlaidunpäivä, jolla nostetaan esiin luonnonlaitumien laiduntajia ja luonnonlaitumilla tehtävää ympäristönhoitotyötä. Muhoksella Luonnonlaidunpäivän järjestävät Liimanninkoskella ja Karho-ojan karjatilalla ProAgria Oulu, Oulun Maa- ja kotitalousnaiset, Rantalaidun-hanke, VENE-hanke sekä Karho-ojan karjatila Oy.

Luonnonlaidunpäivänä 18.6.2022 klo 10–14 Karho-ojan karjatilalla (Suokyläntie 511) on avoimet ovet: nähtävillä eläimiä ja koneita, mahdollisuus tutustua tilan ympäristönhoitotyöhön, talutusratsastusta ja tilapuoti avoinna. Tapahtuma jakaantuu Liimanninkoskelle, jossa tilan lampaat ovat ympäristönhoitotöissä. Liimanninkoskella (Suokyläntie 633) ovat paikalla Oulun Maa- ja kotitalousnaisten maisema- ja ympäristöasiantuntija Maarit Satomaa ja Oulun Kalatalouskeskuksen toiminnanjohtaja Heikki Tahkola. Esillä on luonnonlaidunten hoitoon liittyvää tietoa sekä tietoa alueen vesienhoidosta ja vesien ja kalaston tilasta Muhosjoen valuma-alueella. Tervetuloa!

Taustaa:
Vuodesta 2010 muhoslainen Karho-ojan karjatila on laiduntanut Oulun rantoja. Olemme merkittävä laiduntaja Oulussa: lehmämme siistivät laidunkauden ajan luonnonlaitumia viidessä eri kohteessa Oulussa, yhteensä liki 300 hehtaarin alalla. Laitumet sijaitsevat Kempeleenlahden luononsuojelualueella, Välitörmässä, Purnunnokassa, Sarkkirannassa ja Kraaselin saaressa.

Rantojen ennallistaminen laiduntamalla on osa EU-rahoitteista ja ELY-keskuksen koordinoimaa ympäristönhoitoa. Ennenvanhaan rannat pysyivät auki, koska niillä laidunnettiin karjaa. Laiduntaminen loppui joskus 1970-luvulla, jonka jälkeen rannat ovat päässeet pusikoitumaan. Rantaruovikoita ei joka paikassa pystytä koneellisesti niittämään, mutta naudat kykenevät tekemään selvää upottavista ruovikoista.

Naudat syövät rantojen kasvuston matalaksi ja näin vähentävät oleellisesti mereen joutuvan ja sitä rehevöittävän biomassan määrää. Samalla maisema avartuu. Matala kasvusto mahdollistaa kahlaajien pesinnän, ja monille muuttolintulajeille tarjoutuu sopivia levähdyspaikkoja. Laidunnuksella on suotuisa vaikutus myös rantojen kasvillisuuteen, sillä laidunnus raivaa tilaa lajikkeille, joilla ei ollut aiemmin mahdollisuuksia korkean kaislikon takia.

Laidunnuksella on eläinten hyvinvointiin ja tuotannon eettisyyteen liittyvä puolensa: naudat ovat ruohonsyöjiä ja laumaeläimiä, jotka kymmenien hehtaarien laitumilla oleskellessaan saavat elää lajilleen tyypillistä elämää luonnon helmassa. Luomutilalle ympäristönhoitolaidunnus onkin luonteva osa toimintaa.

Tiedot

Päivämäärä:
18.6.2022
Aika:
10.00 – 14.00
Pääsylippu
Ilmainen
Tapahtumaluokat:
, , , , , ,
Tapahtuma tagia
, , ,

Järjestäjät

Karho-ojan karjatila Oy / Anna Saari
ProAgria Oulu / Maarit Satomaa
Oulun kalatalouskeskus / Heikki Tahkola

Tapahtumapaikka

Karho-ojan karjatila Oy
Suokyläntie 511
Muhos, 91500
+ Google Map
Phone
0505728571
View Tapahtumapaikka Website