23.4.2021

Muhoksen kunnan korona­virus­tiedote, rajoitukset 9.5.2021 saakka

Tilannekuva 23.4.2021

Pohjois-Pohjanmaa on ollut 6.4.2021 alkaen koronaepidemian perustasolla. Uusia tautitapauksia on todettu viimeisen kahden viikon aikana Pohjois-Pohjanmaalla 116 kappaletta, ilmaantuvuus 28/100 000 asukasta. Sairaalahoidossa oli 23.4.2021 kuusi potilasta. Muhoksella otetuista näytteistä on todettu viimeisen kahden viikon aikana kaksi positiivista tulosta. Altistuneita on viimeisen viikon aikana ollut kuusi muhoslaista.

Muhoksen kunta on antanut laajoja suosituksia liittyen yleisötilaisuuksien järjestämiseen, julkisten tilojen käyttöön, maskien käyttöön, ryhmäharrastustoimintaan, etätyöhön ja etäkoulutuksiin. Rajoituksia on käsitelty kunnan johtoryhmässä 23.4.2021 kokouksessa. Pohjois-Pohjanmaan alueellisen koordinaatiotyöryhmän suositusten mukaisesti nykyiset rajoitukset ovat voimassa 9.5.2021 saakka. Tarkemmat tiedot rajoituksista löytyvät tämän tiedotteen loppupuolelta. Rajoituksia arvioidaan seuraavan kerran 6.5.2021.

Muhoksen kunnan koronarokotuksista löydät lisätietoa tämän linkin kautta. Rokotusjärjestystä tullaan tarvittaessa muokkaamaan rokotesaatavuuden mukaan.

Yleistä

Tartuntojen välttämisen suhteen oleellista on oma käyttäytyminen. Sairaana ei pidä mennä töihin tai kouluun/päiväkotiin, on noudatettava hyvää käsi- ja yskimishygieniaa, huolehdittava suojaetäisyyksistä.

Potilaat, joilla on hengitystietulehdusoireita ja epäily koronavirustartunnasta

Koronavirusnäytteiden ottamisen kriteerit (PPSHP): Potilaat, joilla oireiden (kuume, yskä, hengenahdistus, flunssa, lihaskivut, pahoinvointi, ripuli) perusteella epäillään koronavirusinfektiota. Koronavirusinfektiota ei voi oireiden perusteella erottaa muista ylähengitystievirusinfektioista.

Oireettomilta potilaita ei oteta näytteitä kuin erityistilanteessa.

Jos sinulla on hengitystietulehdusoireet / epäilet saaneesi koronainfektion

Ole aina ensin yhteydessä puhelimitse terveyskeskukseen. Virka-aikana terveyskeskus (08 5587 0200) ja muulloin yhteispäivystyksen terveysneuvontaan (uusi palvelunumero 116117). Yhteispäivystys on tarkoitettu vain kiireellistä hoitoa ja arviota vaativille tapauksille.

Terveyskeskuksessa infektiopotilaiden hoito tapahtuu infektiovastaanoton tiloissa. Kulku tiloihin tapahtuu infektiovastaanoton ovesta. Soita ajanvarausnumeroon aina ennen infektiovastaanotolle tuloa. Hoitaja antaa ohjeet koronanäytteeseen saapumisesta. Saavu koronanäytteeseen hengityssuojain kasvoilla.

Yleistä asioinneista terveydenhuollosta ja koronasta

Flunssaoireisena ei pidä tulla ns. kiireettömälle ajalle. Jos sinulla on flunssan oireita, ole puhelimitse yhteydessä kiireettömään ajanvaraukseen ja neuvottele tilanteesta, mikä on viisain ratkaisu. Koronaepidemian vuoksi ei ole syytä siirtää vakavien oireiden vuoksi tehtäviä tutkimuksia, neuvottele tilanteestasi hoitajan / lääkärin kanssa. Pitkäaikaissairauksien mahdollisimman hyvä hoito on suojatekijä myös koronaepidemian aikana.

Saattajien lukumäärä vastaanotolla / neuvolassa on syytä rajata vain välttämättömiin. Erityisesti vierailut terveyskeskussairaalassa on hyvä sopia ennakkoon henkilökunnan kanssa. Flunssaisena ei ole syytä tulla vieraskäynnille.

Palveluasumisyksiköissä omaisten vierailut samoin sovitusti ja suojatusti ja pääsääntöisesti asukkaiden huoneessa.

Koronanäytteenottopiste viikonloppuisin

Pohjois-Pohjanmaan yli 2-vuotiaille asukkaille voi varata koronanäytteenottoon ajan viikonloppuisin (la-su) ja arkipyhinä Limingantullin näytteenottopisteeseen (Nuottasaarentie 5, 90400 Oulu). 

 • Siirry Nordlabin ajanvaraukseen.
 • Näytteenotto on avoinna la-su klo 7.30-14.30, ajanvaraus avataan perjantaisin klo 16. (Huom! Ajanvaraus onnistuu vain suomalaisella sosiaaliturvatunnuksella)
 • Varaa mukaasi kelakortti, ajokortti tai passi.
 • Mikäli ajan varaaminen 2-16-vuotiaalle ei onnistu, soita lasten päivystyksen neuvontanumeroon 08 315 5260.

Näytteenotto on maksuton. Mikäli et pääse näytteenottoon, muista perua aikasi. Ilman hyväksyttävää syytä käyttämättömästä varauksesta peritään 50,80 e sakkomaksu 15 vuotta täyttäneiltä.

Sosiaalipalvelut

Erityisesti vierailut palveluasumisyksiköissä tulisi tehdä sovitusti ja suojatusti ja pääsääntöisesti asukkaiden omissa huoneessa. Flunssaisena ei ole syytä tulla vieraskäynnille. Päiväkeskus on suljettu 31.8.2021 saakka.

Ikäihmisten palvelunumero p. 044 4970 250.

Vähävaraisille kuntalaisille jaettavat kasvosuojat

Muhoksen kunnan sosiaalitoimisto ja seurakunnan diakoniatoimisto jakavat vähävaraisille kuntalaisille pestäviä kangasmaskeja pesuohjeineen. Maskeja saa ottamalla yhteyttä joko sosiaalitoimiston sosiaaliohjaajaan tai seurakunnan diakoniatoimistoon puhelimitse sopien maskin luovutuksesta. Sosiaalitoimiston soittoaika on arkisin klo klo 9-10, muina aikoina voi jättää soittopyynnön vastaajaan tai tekstiviestillä. Maskeja luovutetaan yli 15-vuotiaille, vähävaraisille kuntalaisille ja käyttöön luovutettava määrä on 4 kpl/hlö. Sosiaalitoimistossa tulee asioida terveenä ja koronaohjeita käsihygieniasta ja turvaväleistä noudattaen.

Muhoksen sosiaalitoimiston yhteystiedot, Asematie 14:
Sosiaaliohjaaja Niina Tiitinen p. 044 4970 110
Sosiaaliohjaaja Hanna Luukkonen p. 044 4970 134
Vs. sosiaaliohjaaja Aino Rimpeläinen p. 044 4970 106

Muhoksen seurakunnan diakoniatoimisto, Muhostie 7 B
P. 040 5470784

Koulujen toiminta

Muhoksen kunnan alakoulut
Huovilan koulu (p. 044 4970 471),
Kirkonkylän koulu (p. 044 4970 425),
Korivaaran koulu (p. 044 4970 430),
Hyrkin koulu (p. 044 4970 449),
Laitasaaren koulu (p. 044 4970 470) sekä
yläkoulu (p. 044 4970 434) 

Jos lähiopetusta ei voida järjestää turvallisesti, perusopetuksessa voidaan väliaikaisesti siirtyä poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin opetuksen järjestäjän päätöksellä. Arvio lähiopetuksen turvallisuudesta tehdään yhdessä alueellisten tartuntatautiviranomaisten kanssa tartuntatautilain nojalla annettavan päätöksen pohjalta.

Opetus järjestetään kevätlukukaudella lähtökohtaisesti lähiopetuksena. Lähiopetuksessa noudatetaan normaalilainsäädäntöä. Lisäksi huomioidaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön antamia seuraavia ohjeita opetuksen järjestäjille koronavirusepidemian aikana.

 • Kouluun ei saa tulla sairaana
 • Tarpeettomia fyysisiä kontakteja tulee välttää
 • Hyvä käsi- ja yskimishygienia estää tartuntoja
 • Kouluissa noudatetaan Työterveyslaitoksen siivousohjeita

Vuosiluokilla 1–6 opetus pyritään mahdollisuuksien mukaan järjestämään pääosin saman luokanopettajan johdolla. Vuosiluokilla 7–9 ja kaikilla vuosiluokilla silloin, kun opetusryhmä koostuu eri luokkien oppilaista, pyritään hygieniaohjeilla, tilaväljyydellä ja siivouksella vähentämään tartuntariskiä.

Kouluruokailu järjestetään kuten normaalioloissa, mutta hygieniaan ja koronaviruksen leviämisen estämiseen liittyviin varotoimenpiteisiin kiinnitetään huomiota.

Kunnan koulujen yhteisiä tapahtumia ei järjestetä.

Koulukuljetukset toimivat normaalisti. Suojautumisen periaatteet koulukuljetuksissa:

 1. Ei matkusteta sairaana
 2. Oppilaita suositellaan mahdollisuuksien mukaan pitämään etäisyyttä toisiin oppilaisiin ja pidättäydytään fyysisestä kontaktista (esim. kättely)
 3. Huolehditaan yskimis- ja aivastamishygieniasta
 4. Huolehditaan käsihygieniasta

Koulujen aamu- ja iltapäivätoiminta jatkuu normaalisti. Aamu- ja iltapäivätoiminnan järjestämisessä noudatetaan kansallisia ohjeita tartuntojen välttämiseksi. Tarpeettomia lähikontakteja vältetään ja toiminnassa noudatetaan tartuntoja ehkäisevää hygieniaa.

Kouluterveydenhoidossa terveystarkastukset jatkuvat annettujen aikojen mukaisesti.

Koulukuraattorin apua ja tukea on saatavilla oppilaille, opiskelijoille, vanhemmille ja koulujen henkilökunnalle. Kuraattorit ovat tavoitettavissa omilla kouluillaan, puhelimitse, WhatsAppilla, sähköpostitse ja Wilman kautta. Keskustelukäynnit toteutetaan oppilaan/opiskelijan omalla koululla. Tarvittaessa/halutessa on mahdollisuus käynteihin myös etäyhteyden kautta. Opiskeluhuollollisia palavereita järjestetään sekä kouluilla että etäyhteyksiä hyödyntäen.

Koulukuraattorien yhteystiedot
koulukuraattori Heidi Patokoski, p. 044 4970 486 / heidi.patokoski@edumuhos.fi
koulukuraattori Tanja Westman, p. 044 4870 436 / tanja.westman@edumuhos.fi

Koululaisten vanhempia neuvotaan seuraamaan Wilma-viestejä sekä -tiedotteita. Varhaiskasvatuksen piirissä olevien lasten vanhemmat saavat ajankohtaisen tiedon seuraamalla päiväkotiryhmien ilmoitustauluja ja ryhmien omia WhatsApp-viestejä. Tietoa saa myös kunnan nettisivuston ja Facebook-päivitysten välityksellä.

Varhaiskasvatuksen toiminta

Muhoksen kunnan päiväkodit
Koivulehdon päiväkoti (p. 044 4070 120)
Päivärinteen päiväkoti (p. 044 4970 119)

Muhoksen yksityiset päiväkodit
Touhula Päiväkoti VauhtiVekara (p. 046 9922 729)
Päiväkoti Satelliitti (p. 044 3303 523)

Kunnallinen perhepäivähoito (p. 044 4970 116 tai 044 4970 119)

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on tarkentanut ohjeistustaan varhaiskasvatukseen. Noudatamme edelleen varhaiskasvatusyksiköissämme koronatartuntaa ennaltaehkäiseviä toimintatapoja tehostetulla siivouksella, käsien pesulla ja turvaväleillä. Omia leluja ei toistaiseksi tuoda varhaiskasvatukseen, mutta oman rakkaan unikaverin voi tuoda.

 • Kun huoltaja toteaa, että lapsella on infektio-oireita, lapsi ei saa tulla varhaiskasvatukseen.
 • Lapsi pitää viedä testiin, jos hänellä on huoltajan tai terveydenhuollon ammattilaisen arvion mukaan koronavirusinfektioon sopivia oireita.
 • Jos oireilu on hyvin lievää, eikä lapsi tiettävästi ole altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle eikä perheestä kukaan ole matkaillut ulkomailla edeltävän 14 vrk aikana, oireita voi seurata kotona ilman testaamista. Oireisena lapsi ei kuitenkaan voi tulla varhaiskasvatukseen.
 • Jos oireet seurannassa kokonaan väistyvät, ei testiin tarvitse mennä, vaan varhaiskasvatukseen voi palata yhden oireettoman päivän jälkeen.
 • Jos lapsella on allerginen nuha, yksittäisiä aivastuksia tai jos hänen nenänsä alkaa valua ulos mennessä mutta oireilu loppuu sisätiloissa, lapsi voi tulla varhaiskasvatukseen, kunhan hänen yleistilansa on muuten normaali eikä infektio-oireita ole.
 • Jos testitulos on negatiivinen, lapsi voi palata varhaiskasvatukseen, kun hän on parantumassa, vaikka oireet eivät olisi kokonaan väistyneet.
 • Jos testi otetaan, mutta tuloksen saaminen viivästyy, voi varhaiskasvatukseen palata yhden oireettoman päivän jälkeen, jos lapsi ei tiettävästi ole altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle eikä perheestä kukaan ole matkaillut ulkomailla edeltävän 14 vrk aikana.
 • Saman perheen samaan aikaan sairastuneista riittää yksi negatiivinen koronatestitulos. Kaikkia perheen lapsia ei ole tarpeen testata.
 • Jos lapsen hengitystieoireet pitkittyvät, häntä ei tarvitse testata toistuvasti, kunhan oirekuva pysyy samanlaisena.
 • Jos lapsen tulos on positiivinen, muu perhe joutuu viralliseen tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin, josta päättävät henkilön kotikunnan tartuntatautiviranomaiset.
 • Jos muu perhe on oireeton, normaalia elämää saa jatkaa siihen asti, kunnes tulos tulee. Oireisten on pysyttävä kotona kunnes testitulos valmistuu.
 • Jos lapsen tulos on positiivinen, muu perhe joutuu viralliseen tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin, josta päättävät henkilön kotikunnan tartuntatautiviranomaiset.
 • Jos lapsen tai henkilökunnan perheenjäsenellä on oireita, tulee oireisen perheenjäsenen hakeutua testiin mahdollisimman nopeasti. Oireeton lapsi voi tulla varhaiskasvatukseen, kun testitulosta odotetaan, ellei jo tuolloin ole erityisen vahvaa epäilyä, että perheenjäsenellä on koronavirustartunta.

Tekniset palvelut

Teknisten palveluiden palvelutuotanto toimii tällä hetkellä normaalisti.
Tietoa koronaviruksen vaikutuksista jätehuoltoon: Lakeuden EKOn koronaihjeistus

Rajoitukset koskien kunnan toimintaa ja tiloja

Kokoontumisrajoitus on 10 henkilöä 9.5.2021 asti.

 1. Korkean tartuntariskin vuoksi Muhoksen kunnan hallinnassa olevat julkiset tilat pidetään pääsääntöisesti suljettuina 9.5.2021 saakka
  * Kuntosali ja ryhmäliikuntaan, kontaktilajeihin, joukkueurheiluun sekä muuhun vastaavaan liikuntaan tai urheiluun käytettävät tilat – koulut kuitenkin voivat toimia omissa liikuntasaleissaan. Myös ulkokenttien pukutilat pidetään suljettuina. Muhoksen kunnan ryhmäliikuntatilat ovat auki junioritoimintaan jo aiemmin varatuille vuoroille.
  * Kilpa- ja huippu-urheilun harjoittelu- ja kilpailumahdollisuudet turvataan lajiliittojen suositusten mukaisesti. Sovitut yksittäiset ottelut voi järjestää ilman yleisöä, turnauksia ei järjestetä.
  * Uimahalli ja yleinen sauna sekä niiden välittömässä yhteydessä olevat pukeutumistilat ovat yleisölle suljettuja 9.5.2021 saakka. Uimahalli on 1.3.2021 lähtien avattu rajoitetusti yli 65-vuotiaiden käyttöön. Uimahalli on avoinna maanantaista keskiviikkoon ennakkoon varattavilla vuoroilla. Yhdelle vuorolle voi ilmoittautua maksimissaan 10 naista ja 10 miestä. Lue lisätiedot tästä. Uimahallissa koulujen oppilaiden sovituilla vuoroilla toiminta jatkuu.
  * Nuorisotila pidetään auki noudattaen ryhmäkokorajoitusta max. 10 henkilöä.
  * Kirjastossa, kulttuurikeskuksessa ja kunnan asiointipisteissä toimii rajoitettu palvelu huomioiden turvavälit ja maskisuositus. Kirjastossa käynnit rajoitetaan kirjojen palauttamiseen ja lainaamiseen, eli pikaisiin käynteihin. Kirjastokahvila toimii rajoitetusti, poikkeusajat voi tarkistaa kahvilan sivuilta.
 2. Aikuisten ryhmäharrastustoiminta sekä sisällä että ulkona on keskeytyksissä 9.5.2021 saakka. Edellytetään yhdistysten ja urheiluseurojen toimivan samoin. Oulujoki-Opisto tiedottaa opiskelijoitaan muutoksista kurssikohtaisesti.
 3. Lasten ja nuorten ryhmäharrastustoiminta (alle 18-vuotiaat) voi harkinnan mukaan jatkua. Toiminnan jatkamisen suhteen tulee käyttää erityistä harkintaa ja noudattaa sosiaali- ja terveysministeriön sekä lajiliittojen koronaohjeistuksia.
 4. Yläkoulu, lukio ja muu toisen asteen koulutus jatkavat lähiopetuksessa.
 5. Yleisötilaisuudet: Sisä- ja ulkotiloissa tapahtuvien yleisötilaisuuksien osallistujamäärä on rajattu 10 henkilöön.
 6. Yksityistilaisuudet: Yksityistilaisuuksia ei järjestetä. Poikkeuksena suositukseen ovat pienimuotoiset (10 henkeä) muistotilaisuudet, joita voidaan järjestää.
 7. Etäkokouskäytännöt: Hyödynnetään mahdollisimman kattavasti etäkokouskäytäntöjä työpaikkojen, luottamushenkilötoiminnan ja vapaa-ajan kokouksissa.
 8. Ravitsemusliikkeet: Toimitaan valtioneuvoston ohjeistuksen mukaisesti.
 9. Elinkeino-, uusyritys ja työllisyyspalvelut toimivat normaalisti. Näissä palveluissa työskentelevien henkilöiden yhteystiedot löytyvät kunnan sivuilta.

Koronavirukseen liittyvää tilannetta seurataan tiiviisti, ja mahdollisista muutoksista tiedotetaan kuntalaisia.

Lisätietoa

Johtava lääkäri Esko Haapamäki, 044 4970 223
Kunnanjohtaja Jukka Syvävirta, 044 4970 001
Hyvinvointijohtaja Juha Valta, 044 4970 400
Sosiaali- ja terveysjohtaja Merja Honkanen, 044 4970 100
Tekninen johtaja Mikko Kari, 044 4970 308

Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@muhos.fi

Koronavirusinfektio

Ajankohtaista koronavirustiedotusta voi seurata Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen sekä
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin tiedotteista.