5.3.2021

Tietoa koronarokotteista

Muhoksella on aloitettu koronarokotukset 12.1.2021. Saatavien rokotteiden niukka määrä rajoittaa rokotusten toteuttamista. Rokotusjärjestyksessä noudatetaan THL:n ja PPSHP:n ohjeistusta.

Käytetty rokote antaa suojaa vaikealta koronataudilta ja näin ollen on oleellista rokottaa mahdollisimman nopeasti ikäihmiset, joiden riski saada vaikeaoireinen koronainfektio on suurin. Ensivaiheessa rokotetaan infektiopotilaita hoitava henkilöstö terveyskeskuksessa avosairaanhoidossa ja terveyskeskussairaalassa, mukaan lukien koronanäytteitä ottavat henkilöt ja ensihoitoyksiköiden henkilöstö. Toimenpiteellä pyritään turvaamaan koronapotilaiden hoito. Tämä henkilöstö on rokotettu 12.-13.1.2021.

Toisessa rokotettavassa ryhmässä ovat palveluasumisyksiköiden asukkaat ja heitä hoitava henkilöstö. Heidän rokottamisensa on aloitettu 13.1.2021. Nykyisen rokotussaatavuustiedon mukaan palvelukotien asukkaiden ja heitä hoitavien henkilöiden rokottaminen onnistuu koko ryhmän osalta kokonaisuutena vasta helmikuussa 2021. Tämän ryhmän jälkeen rokotetaan seuraava ryhmä, joka on 80 vuotta täyttäneet henkilöt. Seuraavaksi rokotetaan 79-75 vuoden ikäiset, 74-70-vuotiaat ja edelleen alle 70-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus. 80 vuotta täyttäneiden rokottaminen päästäneen aloittamaan aikaisintaan helmikuun loppupuolella. Rokotusten tarkemmasta aikataulusta ja niihin kutsumisesta tiedotetaan myöhemmin.

Olemme siirtyneet THL:n suosituksesta koronarokotteiden antovälin pidentämiseen torstaina 4.2.2021. Ensimmäisen ja toisen rokoteannoksen antoväli on uuden suosituksen mukaan 12 viikkoa.

Tieto saatavista rokotteista muuttuu viikoittain ja niukka rokotemäärä on tällä hetkellä ainoa merkittävä rokotusnopeutta säätelevä tekijä. On hyvä tiedostaa se tosiasia, että otettu koronarokote ei muuta millään tavalla tarvetta nykyisille suoja- ja varotoimille. Nyt käytettävää rokotetta ei ole tutkittu lapsilla ja sitä ei anneta alle 16-vuotiaille. Myös raskaus on vasta-aihe rokotukselle. Uuden tiedon mukaan imetys ei ole vasta-aihe. Rokotus annetaan kahtena pistoksena, toinen rokotus annetaan aikaisintaan kolmen viikon päästä ensimmäisestä.

Käytettävät rokotteet

Pfizer/Biontechin ja Modernan rokotteella aloitetaan uusia rokotussarjoja vain 70-vuotta täyttäneille

  • 1. ja 2. annoksen antoväli on 12 viikkoa
  • 1. ja 2. annos annetaan aina samaa rokotetta. Alle 70-vuotiaat, jotka ovat saaneet 1. annoksen Pfizer/Biontechin tai Modernan rokotetta, saavat toisen annoksen samaa rokotetta 12 viikon kuluttua

Astra Zenecan rokotetta annetaan alle 70-vuotiaille

  • 1. ja 2. annoksen antoväli on 12 viikkoa
  • Jos on vielä ensimmäisiin rokotusjärjestyksen mukaisiin ryhmiin kuuluvia terveydenhuollon ammattilaisia, jotka eivät ole saaneet 1. rokoteannosta, annetaan heille Astra Zenecan rokotetta.
  • Ensimmäisinä rokotetta tarjotaan perussairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluville, alle 70-vuotiaille vanhimmista ikäryhmistä alkaen.

Rokotustilanne 5.3.2021

Muhoksella on annettu 5.3.2021 mennessä ensimmäinen koronarokoteannos yhteensä 900 henkilölle ja toinen rokoteannos 54 henkilölle.

Viikolla 9 on rokotettu hoivakodin asukkaita, yli 80-vuotiaita sekä riskiryhmäläisiä. Viikolla 10 on tulossa BioNTech-Pfizerin rokotetta 66 annosta (yli 70-vuotiaat) ja Moderna-rokotetta 30 annosta. Lisäksi rokotamme aiemmilta viikoilta jäänyttä Astra Zenecan rokotetta.

Rokotusvuorossa viikosta 10 lähtien ovat yli 70-vuotiaat, sekä 1. riskiryhmään kuuluvat henkilöt. Katso liitteestä, kuulutko nyt rokotettaviin riskiryhmiin. Kotihoito jatkaa niiden yli 80-vuotiaiden ikäihmisten rokottamista kotona, jotka eivät pysty tulemaan rokotuspaikalle. Rokotusaikoja jatketaan saatavien rokotteiden määrien mukaan. Välillä ajat voivat loppua tilapäisesti vähäisen rokotusmäärän vuoksi, mutta jatkamme rokottamista heti kun saamme lisää rokotteita.

Rokotusajan varaaminen

Rokotusvuorossa olevat ryhmät voivat varata rokotusajan rokotusnumerosta 044 4970 112 (soittoaika ma-to klo 12-14). Soitamme henkilökunnan toimesta kaikille yli 80-vuotiaille rokotusajanvarauksesta, mutta he voivat myös itse soittaa rokotusnumeroon varatakseen ajan.

Ajanvarauksia annetaan rokotteiden saatavuuden mukaan.

Ohjeet rokotukseen tulevalle

  • Tule rokotukseen terveenä ja maski kasvoillasi.
  • Huomioi vaatetuksessa rokottaminen. Rokotus pistetään olkavarren lihakseen. 
  • Varaudu todistamaan henkilöllisyytesi esim. henkilökortilla tai ajokortilla.
  • Rokotteeseen kuuluu kaksi annosta. Toinen annos annetaan 12 viikkoa ensimmäisen rokotuksen jälkeen.

Maskin käyttö ja suositusten noudattaminen on edelleen tärkeää, vaikka olisit saanut rokotteen tai sairastanut koronavirustaudin.