21.10.2022

Tietoa koronarokotteista

Koronarokotteita annetaan kaikille halukkaille 5 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille henkilöille. Rokotesarjaan kuuluu 2-4 rokoteannosta. Kolmas rokoteannos tarjotaan kaikille 18 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille henkilöille, sekä voimakkaasti immuunipuutteisille yli 12-vuotiaille. Toinen rokotus annetaan 6-12 viikon päästä ensimmäisestä. Kuutta viikkoa lyhyempää pistosväliä ei suositella, koska immuunivaste jää silloin heikommaksi. Kolmas rokote annetaan 4-6 kuukautta toisesta rokotteesta.

Voimakkaasti immuunipuutteisille kolmatta annosta suositellaan aiempaan tapaan 2 kuukautta toisen annoksen jälkeen. Suositus kolmansista annoksista koskee myös alle 30-vuotiaita miehiä, joille kolmantena rokoteannoksena annetaan ainoastaan Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta. Rokotusjärjestyksessä pyritään etenemään vanhimmista nuorimpaan, sillä ikä on merkittävin vakavalle koronataudille altistava tekijä.

THL suosittelee neljänsiä rokoteannoksia 12 vuotta täyttäneille, joiden immuunipuolustus on voimakkaasti heikentynyt, 60 vuotta täyttäneille sekä 18–59-vuotiaille, jotka kuuluvat vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin. Neljäs rokoteannos voidaan antaa, kun kolmannesta annoksesta on kulunut vähintään kolme kuukautta. Sairastettu koronatauti vastaa yhtä rokoteannosta. Jos on saanut kolme rokoteannosta ja sairastanut koronan, ei tarvitse nyt tehosteannosta.

Syksyn 2022 aikana Muhoksella annetaan tehosterokote erillisen ohjeen mukaan. Lue tästä lisää.

Jos olet sairastanut koronan, ei rokotuksellasi ole kiire. Varaa aika koronarokotukseen aikaisintaan 3 kuukauden kuluttua siitä, kun sairastuit koronaan. Sairastettu korona antaa nykytiedon mukaan yhtä hyvän suojan kuin yksi annos koronarokotetta.

THL suosittelee koronarokotetta kaikille raskaana oleville. Raskaana olevalle voi antaa koronarokotteen missä tahansa raskauden vaiheessa. Ennen raskautta aloitetun koronarokotussarjan toisen annoksen voi myös antaa raskauden aikana. Raskauden yrittämistä tai hedelmällisyyshoitoja ei myöskään tarvitse siirtää koronarokotuksen vuoksi. Koronarokotuksen voi antaa myös imetyksen aikana. Lisätietoja THL:n sivuilta.

Koronarokotteiden ja muiden rokotteiden kanssa ei tarvita enää varoaikaa.

Rokotusajan varaaminen

Yli 12-vuotiaille rokotusajan voi varata joko nettiajanvarauksen kautta tai puhelimitse. Ensisijainen ajanvaraus on nettiajanvaraus. Lisäämme aikoja nettiajanvaraukseen viikoittain.

5-11-vuotiaiden rokotusaika varataan puhelimitse numerosta 044 4970 231 (arkisin klo 12-13).

Rokotukset annetaan Päiväkeskuksessa, Töllintie 3.

Lasten ja nuorten rokottaminen

Koronarokotuksen voivat saada kaikki 5 vuotta täyttäneet. Rokottamalla voidaan suojata lapsia ja nuoria ja samalla heidän lähipiiriään erityisesti vakavalta koronavirustaudilta. Koronavirustauti on yleensä lapsilla lievä, mutta perussairaudet lisäävät myös 5–11-vuotiaiden koronavirustartunnan saaneiden sairastavuutta. Perussairaus tai sen hoito voi heikentää immuunipuolustusta ja sitä kautta lisätä vakavan taudin riskiä. Myös itse perussairaus voi vaikeutua koronavirusinfektiosta. Lapsille tarjotaan Biontech-Pfizerin Comirnaty, josta lapsille käytetään nimenomaan tälle ikäryhmälle tarkoitettua pienemmän annoksen sisältävää valmistetta. Rokotteen perussarjaan kuuluu kaksi rokoteannosta. Toinen annos annetaan pääsääntöisesti 6–12 viikkoa ensimmäisen annoksen jälkeen. Koronarokotus on vapaaehtoinen.

Huoltajien suostumus

5–11-vuotiaiden kohdalla rokottamiseen tarvitaan huoltajien suostumus. Myös kaikki alle 15-vuotiaat tarvitsevat yksin rokotuksille tullessaan lupalapun kotoa. Jos lapsella/nuorella on useampi kuin yksi huoltaja, tarvitaan suostumus rokottamiseen kaikilta huoltajilta. 15 vuotta täyttänyt ei tarvitse erillistä lupaa huoltajiltaan. Suosittelemme, että huoltajat täyttävät lomakkeen ennen rokotuspisteelle saapumista. Molempien huoltajien allekirjoittama vapaamuotoinen suostumuslomake käy myös.

Huoltajan suostumuslomake

Vaikka alaikäinen ei päättäisi rokottamisestaan, hänelle tulee tarjota tietoa rokotuksesta ja sen merkityksestä ja hänen mielipiteensä tulee selvittää, jos se on hänen ikänsä ja kehitystasonsa huomioiden mahdollista.

THL:n sivuilta löytyy osio ”Usein kysyttyä lasten ja nuorten koronarokotuksista”. Linkki sivustolle.

Ajanvaraus lapsille ja nuorille

5-11-vuotiaille rokotukset annetaan vain ajanvarauksella. Rokotusaika varataan numerosta 044 4970 231 (ark. klo 12-13). Rokotukset annetaan lasten neuvolassa terveyskeskuksessa, Hoitokuja 5A.

Yli 12-vuotiailla on mahdollisuus varata aika nettiajanvarauksella tai puhelimitse rokotusnumerosta (044 4970 112, ma-to klo 12-14) rokotuspisteelle Päiväkeskukseen.

Riskiryhmät

Lue rokotettavista riskiryhmistä tarkemmin THL:n sivuilta.

Korona­to­distus

EU:n koronatodistus koostuu kolmesta eri todistuksesta:

  • todistus koronarokotuksesta (joko 1 tai 2 annosta),
  • todistus koronatestituloksesta,
  • todistus sairastetusta koronavirustaudista (voimassa 6 kk).

EU:n koronatodistuksen saa Omakannasta. Lue lisää: www.kanta.fi/koronatodistus

Jos todistus saadusta rokotteesta puuttuu Omakannasta, ota yhteyttä rokotuspuhelinumeroon 044 4970 112 (ma-to klo 12-14) asian selvittämiseksi.

Jos tarvitset tulosteen koronatodistuksesta ja sinulla ei ole tulostinta, voit pyytää tulostetta soittamalla rokotuspuhelinnumeroon tai terveyskeskuksen ajanvaraukseen (08 5587 0200).