25.2.2021

Lapsiperheille vauvaseteli ja alle 20-vuotiaille maksuton ehkäisy

Muhoksen kunnassa otetaan käyttöön lapsiperheiden vauvaseteli, jolla perheet voivat saada maksutonta lapsiperheiden kotipalvelua lapsen ensimmäisen ikävuoden aikana. Lisäksi Muhoksella tarjotaan maaliskuusta 2021 lähtien maksutonta ehkäisyä kaikille alle 20-vuotiaille muhoslaisille. Näillä toimenpiteillä Muhoksen kunta haluaa lisätä lasten, lapsiperheiden ja nuorten hyvinvointia.

Lapsiperheiden vauvaseteli on käytössä aloittaen vuonna 2021 syntyvistä lapsista. Setelillä perheet voivat saada maksutonta lapsiperheiden kotipalvelua neljä tuntia lapsen ensimmäisen ikävuoden aikana, ja sen voi käyttää omavalintaiseen perheen arjen ja hyvinvoinnin tukemiseen. Lapsiperheiden kotipalvelu tilataan lapsiperhepalveluiden sosiaaliohjaajalta. Vaikka kotipalvelu on kunnan sosiaalipalveluiden tuottama palvelu, vauvaperheiden varhaisen tuen lahjasetelin käyttö ei aukaise asiakkuutta sosiaalipalveluissa. Vauvasetelin arvo perhettä kohden on noin 140 euroa.

Alle 20-vuotiaiden maksuttoman ehkäisyn lisäksi Muhoksen kunta aloittaa seksuaalineuvonnan nuorille. Tavoitteena on lisätä nuorten seksuaaliterveyttä ja -tietämystä, vähentää sukupuolitautitartuntoja sekä raskaudenkeskeytyksiä, ja vähentää näistä aiheutuvia taloudellisia kuluja ja terveysriskejä. Maksuttoman ehkäisyn tarjoamisen on todettu lisäävän ehkäisyn käyttöä, ja sen tavoitteena on myös jakaa vastuuta ehkäisystä kattavammin molemmille sukupuolille. Maksuttoman ehkäisyn toteuttamisesta ja valistuksesta koululaisille ja oppilaitoksissa opiskeleville vastaavat koulu- ja opiskelijaterveydenhuollon terveydenhoitajat. Ne, jotka eivät kuulu koulu- ja opiskeluterveydenhuollon piiriin, ohjataan neuvolan ehkäisyterveydenhoitajien vastaanotoille.

Päätökset lapsiperheiden vauvasetelistä ja alle 20-vuotiaiden maksuttomasta ehkäisystä syntyivät sosiaali- ja terveyslautakunnan 17.2.2021 kokouksessa. Muhoksen kunnan sosiaali- ja terveysjohtaja Merja Honkanen on erittäin tyytyväinen lautakunnan päätöksiin: “Uskon, että vauvaseteli tuo osaltaan helpotusta lapsiperheiden vauvavuoteen, ja näin lisää perheiden hyvinvointia. Maksuttomalla ehkäisyllä pyrimme lisäämään nuorten seksuaaliterveyttä ja -tietämystä sekä tukemaan nuoren elämänhallintaa.”

Sekä vauvasetelille että alle 20-vuotiaiden maksuttomalle ehkäisylle on vuoden 2021 talousarvioon varattu kummallekin 20.000 euron määrärahat.

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysjohtaja
Merja Honkanen
044 4970 100
merja.honkanen@muhos.fi