Tervareitistö

Muhos kuuluu Oulujokilaaksossa kulkevaan Tervareitistöön, joka on paitsi maisemallisesti monipuolinen patikkareitti kesällä, myös vaihteleva ja leveä hiihtoreitti talvella. Reitti seurailee Oulujoen uomaa kierrellen ainutlaatuisia luonnon nähtävyyksiä ja elämyksellisiä maisemapaikkoja.

Tervareitistö tutustuttaa retkeilijän Oulujokilaakson kulttuurihistoriaan ja kertoo Oulujoen reitin yhden tärkeimmän kuljetustavaran, tervan, tarinan. Opastustauluista selviää kuinka terva päätyi Kainuun metsistä
Oulun tervahoviin ja myyntiin maailmalle.

Tervan tarina herättää alueen kulttuuriperinteet eloon ja elävöittää paikallismaisemia. Lisäksi opastustauluissa kuvataan mm. paikallista geohistoriaa, koskenlaskuperinteitä, luontoarvoja ja voimalaitosrakentamista sekä Oulujoen lohen historiaa. Tervareitistön oranssipäiset opasteet ohjaavat retkeilijän Rokuan harjualueelta Utajärven ja Muhoksen kuntien kautta Oulun Sankivaaraan. Reitin varrella on runsaasti Tervareitistön tervavenelogolla varustettuja taukopaikkoja, laavuja ja Kallioselällä autiotupa, jotka ovat vapaasti kaikkien käytössä.

Reitistöstä eriää myös oranssilla merkitsemättömiä vaihtoehtoisia reittejä, jotka vievät retkeilijän paikallisiin erityiskohteisiin.