Rakentamisen luvat
Rakentamislaki on tullut voimaan 1.1.2025, jolloin lupatyyppeihin ja -menettelyihin on tullut muutoksia. Ennen 1.1.2025 vireille tulleet hakemukset ratkaistaan maankäyttö- ja rakennuslain mukaisesti ja hakemukset, jotka ovat tulleet vireille 1.1.2025 jälkeen ratkaistaan rakentamislain mukaisesti. Purkamis- ja maisematyölupiin ei tullut merkittäviä muutoksia rakentamislaissa, joten niitä koskevat sisällöt koskevat sekä maankäyttö- ja rakennuslain että rakentamislain mukaisia hakemuksia. Lisäksi määräykset, jotka koskevat maa-aineslupaa ja liikennemerkin sijoittamista kiinteistölle ovat säilyneet ennallaan ja koskevat näin ollen molempien lakien mukaisia hakemuksia.
Lupaprosessilla pyritään varmistamaan rakentamisen laatu ja turvallisuus sekä ympäristöön sopeutuminen.
Kaikki luvat haetaan Lupapiste.fi-palvelun kautta. Lupaa haetaan samalla tavalla luvan tyypistä riippumatta. Lupapiste ohjaa luvan jättämistä hankkeen tyypin mukaan.
Lupatyypit
Rakentamislupa (1.1.2025 jälkeen vireille tulleet hakemukset)
Rakentamislupa tarvitaan uutta rakennuskohdetta rakennettaessa, jos kohde on
- asuinrakennus;
- kooltaan vähintään 30 neliömetriä tai 120 kuutiometriä oleva rakennus;
- kooltaan vähintään 50 neliömetriä oleva katos;
- yleisörakennelma, jota voi käyttää yhtä aikaa vähintään viisi luonnollista henkilöä lukuun ottamatta enintään kolme kuukautta paikallaan pidettävää tapahtumarakennetta;
- vähintään 30 metriä korkea masto tai piippu;
- vähintään 2 neliömetrin suuruinen valaistu mainoslaite;
- energiakaivo;
- erityistä toimintaa varten rakennettava alue, josta aiheutuu vaikutuksia sitä ympäröivien alueiden käytölle.
Uuden rakennuskohteen rakentaminen edellyttää rakentamislupaa myös, jos rakentamisella on vähäistä merkittävämpää vaikutusta alueiden käyttöön, kaupunkikuvaan, maisemaan, kulttuuriperintöön tai ympäristönäkökohtiin, rakentaminen edellyttää viranomaisvalvontaa olennaisten teknisten vaatimusten toteutumisen varmistamiseksi tai rakennusvalvonnan on tarpeen valvoa rakennuskohteen rakentamista yleisen edun kannalta.
Lupa tarvitaan myös olemassa olevaa rakennusta laajennettaessa, kerrosalaan laskettavan tilan lisäämiseen tai tehtäessä siihen korjaus- ja muutostöitä, jotka ovat verrattavissa rakennuksen rakentamiseen tai kun tilojen käyttötarkoitusta halutaan olennaisesti muuttaa. Rakennuskohdetta korjattaessa rakentamislupa tarvitaan, jos korjaus kohdistuu vähäistä merkittävämmässä määrin toimenpidealueessa todetun terveyshaitan poistamiseen, toimenpidealueen kantava rakenne on vaurioitunut tai korjaustoimenpiteet voivat vaarantaa rakennuskohteen terveellisyyden tai turvallisuuden taikka korjaamisella on merkittävää vaikutusta kaupunkikuvaan, maisemaan tai kulttuuriperintöön. Rakentamislupa tarvitaan myös korjaamiseen, joka kohdistuu rakennuskohteen olennaisiin ominaispiirteisiin.
Ennen lupahakemuksen jättämistä Lupapisteeseen tulee suunnittelijan ottaa yhteyttä alueen lupakäsittelijään ennakkoesittelyajan varaamiseksi ja hankkeeseen liittyvien vaatimusten selvittämiseksi.
Ennakkoneuvottelussa käydään läpi hankkeen tavoiteaikataulu ja sovitaan yhdessä asiakkaan kanssa rakentamisluvan tavoiteltu käsittelyaika. Jotta tavoitellussa käsittelyajassa pysytään, ennakkoneuvottelussa sovitaan myös se päivämäärä, jolloin kaikki rakentamisluvan liiteasiakirjat tulee olla toimitettuna rakennusvalvontaan.
Rakennustarkastaja
Eero Airaksinen
044 4970 302
eero.airaksinen@muhos.fi