Vesi
Vesikatko voi johtua esimerkiksi sähkökatkosta tai veden saastumisesta. Vaikka yli vuorokauden mittaisissa vesihuollon häiriötilanteissa järjestetään usein varavedenjakelu, olisi helpompaa, jos kotoa löytyisi varmuuden vuoksi edes muutama litra kaupasta ostettua pullovettä.
Ihminen tarvitsee päivittäin noin 2 litraa puhdasta juomavettä. Lisäksi vettä tarvitaan ruoanlaittoon ja hygieniaan. Kokonaisvedentarve on 1–2 ämpärillistä henkeä kohti vuorokaudessa.
Jos vettä ei tule
- Varaudu tilanteeseen kannellisilla astioilla tai kanistereilla, joilla voi noutaa vettä esimerkiksi vedenjakelupisteistä.
- Tarvitseeko joku apua naapurissasi tai lähipiirissäsi veden kuljettamisessa?
- WC:n voi vetää vain kerran. Pönttöön voi asentaa roskapussin, johon tehdään tarpeet. Käytetty pussi lajitellaan sekajätteeseen.
Jos vesi on saastunutta
- Estä saastuneen veden käyttö, esimerkiksi teippaamalla vesihanaan saastuneesta vedestä varoittava lappu.
- Noudata vesihuoltolaitoksen ohjeita veden käytön ja mahdollisen keittokehotuksen suhteen.
- Älä käytä vettä vesijohtokloorauksen (shokkiklooraus) aikana.
- Kun puhdasta vettä on taas saatavilla, muista puhdistaa kaikki laitteet ja astiat, joihin saastunutta vettä on voinut joutua kuten esimerkiksi kahvinkeitin.
Tietoa vedenjakelusta
- Vedenjakelu voi olla katkaistu suunnitellusti ja talokohtaisesti. Lisätietoja saat Muhoksen Vesihuollolta.
- Kaikissa alueellisissa vedenjakelun häiriötilanteissa, tarkasta paikallisen vesilaitoksen verkkosivut. Sieltä saat tietoa voimassa olevista vedenjakelunhäiriöistä.
- Vedenjakelukatko ja laaja sähköhäiriö vaikuttavat myös jätevesihuoltoon. Seuraa vesilaitoksen ja viranomaisten tiedotusta.
(Tekstin lähde: www.72tuntia.fi)
Muhoksen Vesihuolto
Päivystys 050 468 6111
www-sivut