Maalämpölupa
Maalämpöporakaivo ja -keruupiiri
Uudisrakentamisessa maalämpöjärjestelmälle haetaan lupaa rakennusluvan yhteydessä. Korjaus- ja muutostöiden yhteydessä maalämmölle haetaan erillinen toimenpidelupa. Maalämpökaivoa harkitessa kannattaa hyödyntää Sweco-karttapalvelun tietoja arvioidusta maanpeitteen paksuudesta Muhoksen eri alueilla. (Saat maapeitteen paksuuden näkyville valitsemalla karttatasoksi GTK aineistot > Maaperä. Pohjavesialueet saat näkyviin valitsemalla karttatasoksi SYKE aineistot > Pohjavesialueet)
Maalämmön suunnittelussa ja rakentamisessa on huomioitava
- Sijoituksessa tulee huomioida vaaditut etäisyydet tontin rajoista, rakennuksista ja muista porakaivoista.
- Pohjavesialueille tulee selvittää rajoitukset maalämmön hyödyntämiseen (mahdollisesti lausunto ELY-keskukselta).
- Ennen maalämmön rakentamista on selvitettävä tontin maanpinnan alapuolella olevien rakenteiden, kuten kaapeleiden, putkien ja viemäreiden sijainti.
- DNA muistuttaa, että ennen energiakaivojen rakennustyöhön ryhtymistä on selvitettävä tontilla olevien telekaapelien sijainti osoitteesta www.johtotieto.fi, p. 0800 12600, info@johtotieto.fi.
- Ennen rakentamisen aloittamista on laskelmalla varmistettava, että lämpökaivon/keruupiirin mitoitus, tehollinen syvyys/pituus ja kpl-määrä, ovat riittäviä rakennuksen energiantarpeelle.
- Maalämpö porareiän porauksessa syntyvä liete ei saa kulkeutua katualueelle, jäte- tai sadevesiviemäriin eikä naapurin tontille.
- Käytettävä lämmönsiirtoaine ei saa olla ympäristölle haitallista.
- Lämpökaivon suunnittelussa ja toteutuksessa noudatetaan Valtioneuvoston asetuksen 62 ja 63 §:n ja Ympäristöopas/2009 Lämpökaivo-määräyksiä ja ohjeita (mm. suojaputken liittyminen kallioon) ja Ympäristöopas/2013 Energiakaivo-ohjeita.
- Loppukatselmuksessa on esitettävä maalämpöjärjestelmän raportti. KVV-työnjohtaja täyttää maalämmön raportin, joka luovutetaan loppukatselmuksessa rakennusvalvontaviranomaiselle.
Rakennustarkastaja
Eero Airaksinen
044 4970 302
eero.airaksinen@muhos.fi