Rokuanvaara on Vuoden Retkikohde 2018
Rokuanvaara on voittanut Vuoden Retkikohde 2018 -yleisöäänestyksen. Tämänkertaisen kilpailun teemana oli geologiset kohteet. Kilpailussa haettiin luontoretkeilyyn sopivia kohteita, joissa voi tutustua merkityltä reitiltä käsin alueella sijaitsevaan ainutlaatuiseen ja merkittävään luonnonmuodostelmaan. Yleisöäänestykseen osallistui yli 5600 retkeilijää. Rokuanvaara sai yli neljänneksen annetuista äänistä.
Geologisesti arvokas ja ainutlaatuinen alue
Rokuanvaara on geologialtaan sekä Suomen että maailman mittakaavassa ainutlaatuinen. Rokuanvaara kuuluu Rokua Geoparkiin, joka on Suomen ainoa Unescon Geopark-statuksen saanut, geologisesti arvokas alue. Rokua Geoparkin teema on jääkausi. Rokua on kuin jääkauden oppikirja, eli alueen luonnossa on lukuisia jääkauden ja sen jälkeisen ajan merkkejä.
Geologia on vaikuttanut monin tavoin paitsi Rokuanvaaran maastonmuotoihin, myös sen elollisen luonnon kehittymiseen ja asutuksen leviämiseen. Jääkauden perinnöstä kertovat alueen harjut, dyynit, muinaisrannat, karu kasvillisuus sekä suppakuopat ja kirkasvetiset suppalammet, jotka ovat syntyneet mannerjäästä irronneen ja hiekkaan hautautuneen jäälohkareen sulaessa.
Rokuanvaaralla on lisäksi Rokuan kansallispuisto, joka on yksi Suomen vanhimmista kansallispuistoista. Se perustettiin vuonna 1956 annetulla lailla suojelemaan Rokuanvaaran arvokkaita harju- ja dyynimuodostumia sekä alueen luonnontilaista jäkälikköä ja harvinaisia kasvi- ja eläinlajeja.
– Rokuan kansallispuisto on nykyisin maamme tärkein karukkokankaiden suojelualue. Lisäksi ympäristöministeriö on arvioinut Rokuanvaaran valtakunnallisesti ja kansainvälisesti arvokkaaksi ranta- ja tuulimuodostumakokonaisuudeksi, kuvailee Rokua Geoparkin toiminnanjohtaja Vesa Krökki.
Retkeilijän palveluihin panostetaan
Rokualla voi retkeillä ympäri vuoden. Patikoinnille, maastopyöräilylle ja hiihdolle on omat merkityt reittinsä. Reittien varrella on alueen geologiasta, luontokohteista ja kulttuurista kertovia opastauluja sekä ylläpidettyjä nuotiopaikkoja, kotia, laavuja ja autiotupa. Lisäksi esimerkiksi Rokuan suppalammilla on kauniita uima- ja kalastuspaikkoja. Retkille on helppo lähteä Opastuskeskus Supasta, jossa on Rokuan luonnon- ja kulttuurin syntytarinaa esittelevä näyttely.
– Rokualla on monenlaista ohjattua tekemistä, kuten opastettuja retkiä sekä sieni- ja kalastusopaspalveluja. Alueella voi majoittua hotelleissa, mökeissä, leirikeskuksissa, telttapaikoissa tai asuntovaunualueella. Rokualla on myös kylpylä. Rokuanvaaraa ympäröivän Rokua Geopark -alueen monipuoliset palvelut tukevat Rokuan palvelukokonaisuutta, kertoo Vesa Krökki.
Rokuaan on helppo tutustua Rokua Geopark -sovelluksen ja paperisen elämyskartan avulla. Sovellus näyttää reitit, käyntikohteet, palvelut ja maastonmuodot kolmiulotteisessa karttanäkymässä suhteessa omaan sijaintiin. Tarvittaessa sovellus toimii maastossa ilman internet-yhteyttä. Elämyskartan avulla reitit ja paikat hahmottuvat yhdellä silmäyksellä. Karttaan on koottu lisäksi alueen kiinnostavimpia tarinoita. Elämyskarttoja on Rokuan lisäksi muillekin Rokua Geoparkin alueille eli niitä on kokonainen sarja.
Palkinnosta potkua kehitystyöhön
Voittaja saa palkinnoksi Suomen Messusäätiön myöntämän 5 000 euron stipendin, jolla on tarkoitus kehittää alueen retkeilypalveluita. Palkintoraha käytetään konkreettisiin asioihin, jotka parantavat retkeilykokemusta tai edesauttavat kohteen markkinointia. Äänestykseen osallistuneet saivat kertoa ideoitaan suosikkikohteensa kehittämiseksi, joten Rokualla on nyt käytössään satojen retkeilijöiden ideapankki.
– Kehitämme jatkuvasti Rokuan reitistöjä ja uusia palveluja. Äänestäjien ideat käydään läpi asiantuntijoiden kanssa ja mietitään, mitkä toimenpiteet hyödyntäisivät kaikkein parhaiten alueen retkeilijöitä. Yksi mahdollinen kehittämiskohde on maastopyöräreitin laajentaminen, arvelee Krökki. Pyöräily on noussut lyhyessä ajassa Rokualla erittäin suosituksi liikkumismuodoksi. Maastopyöräily tuli esille myös äänestäjien ehdotuksissa.
Vuoden Retkikohde -kilpailun tavoitteena parantaa retkeilykohteiden tunnettuutta
Vuoden Retkikohde -kilpailu järjestettiin nyt neljännentoista kerran. Kilpailun tavoitteena on parantaa retkeilykohteiden tunnettuutta ja auttaa luonnossa liikkujia löytämään uusia retkeilyreittejä. Kilpailun voittaja valittiin nettiäänestyksellä. Yleisö sai äänestää ammattilaisraadin valitsemien kymmenen finalistin joukosta suosikkiaan.
Vuoden Retkikohde 2018 eli Rokuanvaara/Rokua Geopark esittäytyy parhaillaan käynnissä olevilla GoExpo-messuilla 2.–4.3.2018 osastolla 6m7. Suomen Messusäätiö jakaa vuosittain noin 400 000 euron arvosta stipendejä, apurahoja ja tunnustuspalkintoja suomalaisen elinkeinoelämän edistämiseen. Tunnettuja niistä ovat Vuoden Retkikohde -palkinnon ohella mm. Habitare-suunnittelukilpailun palkinto, Rakkaudesta kirjaan -palkinto, Vuoden nuori suunnittelija -palkinto ja Kaj Franck -muotoilupalkinto.
Lisätiedot
Rokua Geopark
Rokua Geoparkin toiminnanjohtaja Vesa Krökki,
050 550 8513, vesa.krokki(at)humanpolis.fi
http://www.rokuageopark.fi
Metsähallitus
Vs. puistonjohtaja Jouni Kosonen,
020 639 6669, jouni.kosonen(at)metsa.fi
http://www.luontoon.fi/rokua
Messukeskus
tiedottaja Riikka Luomanpää
050 540 4231, riikka.luomanpaa(at)messukeskus.com
http://www.goexpo.fi