15.1.2021

Muhoksen kunnan korona­virus­tiedote

Tilannekuva 15.1.2021

Pohjois-Pohjanmaa on siirtynyt 28.11.2020 epidemian leviämisvaiheeseen ja on tässä edelleen. Alueellisesti erityisesti Oulun tilanne on ongelmallinen, tartunnoissa on viime aikoina ollut noususuunta. Viimeisen neljäntoista päivän aikana on PPSHP:n alueella todettu 272 uutta tapausta (tilanne 13.1.2021). Ilmaantuvuus on 66,2/100 000 asukasta. Sairaalahoidossa OYS:ssa oli 13.1.2021 viisi potilasta. PPSHP päivittää koronatilannetta sivustolla www.oyskorona.fi. Kyseiseltä sivustolta löytyy myös PPSHP:n alueelliset koronaan liittyvät suositukset.

Leviämisvaiheeseen liittyen Muhoksen kunta on antanut laajoja suosituksia liittyen yleisötilaisuuksien järjestämiseen, julkisten tilojen käyttöön, maskien käyttöön, ryhmäharrastustoimintaan, etätyöhön ja etäkoulutuksiin. Rajoituksia on käsitelty kunnan johtoryhmässä 15.1.2021 ja rajoituksia päätettiin tiukentaa lasten ja nuorten ryhmäharrastustoiminnan osalta 19.1.2021 alkaen 1.2.2021 saakka valtioneuvoston ja Pohjois-Pohjanmaan alueellisen koordinaatiotyöryhmän suositusten mukaisesti. Uutena asiana on tullut THL:n maskisuositus kouluun 12 vuotta täyttäneille, joka koskee 19.1.2021 lähtien myös alakoulujen 6-luokkalaisia. Tarkemmat Muhoksen kunnan ohjeet löytyvät tämän tiedotteen jatkona. Rajoituksia arvioidaan seuraavan kerran 27.1.2021.

Muhoksen kunnan koronarokotuksista löydät lisätietoa tämän linkin kautta.

Yleistä

Tartuntojen välttämisen suhteen oleellista on oma käyttäytyminen. Sairaana ei pidä mennä töihin tai kouluun/päiväkotiin, on noudatettava hyvää käsi- ja yskimishygieniaa, huolehdittava suojaetäisyyksistä.

Potilaat, joilla on hengitystietulehdusoireita ja epäily koronavirustartunnasta

Koronavirusnäytteiden ottamisen kriteerit (PPSHP): Potilaat, joilla oireiden (kuume, yskä, hengenahdistus, flunssa, lihaskivut, pahoinvointi, ripuli) perusteella epäillään koronavirusinfektiota. Koronavirusinfektiota ei voi oireiden perusteella erottaa muista ylähengitystievirusinfektioista.

Oireettomilta potilaita ei oteta näytteitä kuin erityistilanteessa.

Jos sinulla on hengitystietulehdusoireet / epäilet saaneesi koronainfektion

Ole aina ensin yhteydessä puhelimitse terveyskeskukseen. Virka-aikana terveyskeskus (08 5587 0200) ja muulloin yhteispäivystyksen terveysneuvontaan (uusi palvelunumero 116117). Yhteispäivystys on tarkoitettu vain kiireellistä hoitoa ja arviota vaativille tapauksille.

Terveyskeskuksessa infektiopotilaiden hoito on eriytetty muiden potilaiden hoidosta. Terveyskeskuksessa kulku tiloihin tapahtuu huollon ovesta. Soita aina ennen terveyskeskukseen tuloa, hoitaja antaa hengityssuojaimen ensiavun lasikaapissa ja huolehtii käsien desinfektion ja ohjaa sinut infektiopotilaiden odotustilaan.

Yleistä asioinneista terveydenhuollosta ja koronasta

Flunssaoireisena ei pidä tulla ns. kiireettömälle ajalle. Jos sinulla on flunssan oireita, ole puhelimitse yhteydessä kiireettömään ajanvaraukseen ja neuvottele tilanteesta, mikä on viisain ratkaisu. Koronaepidemian vuoksi ei ole syytä siirtää vakavien oireiden vuoksi tehtäviä tutkimuksia, neuvottele tilanteestasi hoitajan / lääkärin kanssa. Pitkäaikaissairauksien mahdollisimman hyvä hoito on suojatekijä myös koronaepidemian aikana.

Saattajien lukumäärä vastaanotolla / neuvolassa on syytä rajata vain välttämättömiin. Erityisesti vierailut terveyskeskussairaalassa on hyvä sopia ennakkoon henkilökunnan kanssa. Flunssaisena ei ole syytä tulla vieraskäynnille.

Palveluasumisyksiköissä omaisten vierailut samoin sovitusti ja suojatusti ja pääsääntöisesti asukkaiden huoneessa.

Drive in -koronanäytteenottopiste

Viikonloppuisin on mahdollista hakeutua Ouluun PPSHP:n drive in -näytteenottopisteeseen koronanäytteeseen. Ohjeet löytyvät PPSHP:n sivuilta. Drive in -näytteenottopiste koskee lieväoireisia potilaita, voimakasoireisten potilaiden on syytä hakeutua viikonloppuna yhteispäivystykseen näytteenottoon / arvioon.

Sosiaalipalvelut

Erityisesti vierailut palveluasumisyksiköissä tulisi tehdä sovitusti ja suojatusti ja pääsääntöisesti asukkaiden omissa huoneessa. Flunssaisena ei ole syytä tulla vieraskäynnille. Päiväkeskus on suljettu 1.2.2021 saakka.

Ikäihmisten palvelunumero p. 044 4970 250.

Vähävaraisille kuntalaisille jaettavat kasvosuojat

Muhoksen kunnan sosiaalitoimisto ja seurakunnan diakoniatoimisto jakavat vähävaraisille kuntalaisille pestäviä kangasmaskeja pesuohjeineen. Maskeja saa ottamalla yhteyttä joko sosiaalitoimiston sosiaaliohjaajaan tai seurakunnan diakoniatoimistoon puhelimitse sopien maskin luovutuksesta. Sosiaalitoimiston soittoaika on arkisin klo klo 9-10, muina aikoina voi jättää soittopyynnön vastaajaan tai tekstiviestillä. Maskeja luovutetaan yli 15-vuotiaille, vähävaraisille kuntalaisille ja käyttöön luovutettava määrä on 4 kpl/hlö. Sosiaalitoimistossa tulee asioida terveenä ja koronaohjeita käsihygieniasta ja turvaväleistä noudattaen.

Muhoksen sosiaalitoimiston yhteystiedot, Asematie 14:
Sosiaaliohjaaja Niina Tiitinen p. 044 4970 110
Sosiaaliohjaaja Hanna Luukkonen p. 044 4970 134
Vs. sosiaaliohjaaja Aino Rimpeläinen p. 044 4970 106

Muhoksen seurakunnan diakoniatoimisto, Muhostie 7 B
P. 040 5470784

Koulujen toiminta

Muhoksen kunnan alakoulut
Huovilan koulu (p. 044 4970 471),
Kirkonkylän koulu (p. 044 4970 425),
Korivaaran koulu (p. 044 4970 430),
Hyrkin koulu (p. 044 4970 449),
Laitasaaren koulu (p. 044 4970 470) sekä
yläkoulu (p. 044 4970 434) 

Jos lähiopetusta ei voida järjestää turvallisesti, perusopetuksessa voidaan väliaikaisesti siirtyä poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin opetuksen järjestäjän päätöksellä. Arvio lähiopetuksen turvallisuudesta tehdään yhdessä alueellisten tartuntatautiviranomaisten kanssa tartuntatautilain nojalla annettavan päätöksen pohjalta.

Opetus järjestetään kevätlukukaudella lähtökohtaisesti lähiopetuksena. Lähiopetuksessa noudatetaan normaalilainsäädäntöä. Lisäksi huomioidaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön antamia seuraavia ohjeita opetuksen järjestäjille koronavirusepidemian aikana.

 • Kouluun ei saa tulla sairaana
 • Tarpeettomia fyysisiä kontakteja tulee välttää
 • Hyvä käsi- ja yskimishygienia estää tartuntoja
 • Kouluissa noudatetaan Työterveyslaitoksen siivousohjeita

Vuosiluokilla 1–6 opetus pyritään mahdollisuuksien mukaan järjestämään pääosin saman luokanopettajan johdolla. Vuosiluokilla 7–9 ja kaikilla vuosiluokilla silloin, kun opetusryhmä koostuu eri luokkien oppilaista, pyritään hygieniaohjeilla, tilaväljyydellä ja siivouksella vähentämään tartuntariskiä.

Kouluruokailu järjestetään kuten normaalioloissa, mutta hygieniaan ja koronaviruksen leviämisen estämiseen liittyviin varotoimenpiteisiin kiinnitetään huomiota.

Kunnan koulujen yhteisiä tapahtumia ei järjestetä.

Koulukuljetukset toimivat normaalisti. Suojautumisen periaatteet koulukuljetuksissa:

 1. Ei matkusteta sairaana
 2. Oppilaita suositellaan mahdollisuuksien mukaan pitämään etäisyyttä toisiin oppilaisiin ja pidättäydytään fyysisestä kontaktista (esim. kättely)
 3. Huolehditaan yskimis- ja aivastamishygieniasta
 4. Huolehditaan käsihygieniasta

Koulujen aamu- ja iltapäivätoiminta jatkuu normaalisti. Aamu- ja iltapäivätoiminnan järjestämisessä noudatetaan kansallisia ohjeita tartuntojen välttämiseksi. Tarpeettomia lähikontakteja vältetään ja toiminnassa noudatetaan tartuntoja ehkäisevää hygieniaa.

Kouluterveydenhoidossa terveystarkastukset jatkuvat annettujen aikojen mukaisesti.

Koulukuraattorin apua ja tukea on saatavilla oppilaille, opiskelijoille, vanhemmille ja koulujen henkilökunnalle. Kuraattorit ovat tavoitettavissa omilla kouluillaan, puhelimitse, WhatsAppilla, sähköpostitse ja Wilman kautta. Keskustelukäynnit toteutetaan oppilaan/opiskelijan omalla koululla. Tarvittaessa/halutessa on mahdollisuus käynteihin myös etäyhteyden kautta. Opiskeluhuollollisia palavereita järjestetään sekä kouluilla että etäyhteyksiä hyödyntäen.

Koulukuraattorien yhteystiedot
koulukuraattori Heidi Patokoski, p. 044 4970 486 / heidi.patokoski@edumuhos.fi
koulukuraattori Tanja Westman, p. 044 4870 436 / tanja.westman@edumuhos.fi

Koululaisten vanhempia neuvotaan seuraamaan Wilma-viestejä sekä -tiedotteita. Varhaiskasvatuksen piirissä olevien lasten vanhemmat saavat ajankohtaisen tiedon seuraamalla päiväkotiryhmien ilmoitustauluja ja ryhmien omia WhatsApp-viestejä. Tietoa saa myös kunnan nettisivuston ja Facebook-päivitysten välityksellä.

Varhaiskasvatuksen toiminta

Muhoksen kunnan päiväkodit
Koivulehdon päiväkoti (p. 044 4070 120)
Päivärinteen päiväkoti (p. 044 4970 119)

Muhoksen yksityiset päiväkodit
Touhula Päiväkoti VauhtiVekara (p. 046 9922 729)
Päiväkoti Satelliitti (p. 044 3303 523)

Kunnallinen perhepäivähoito (p. 044 4970 116 tai 044 4970 119)

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on tarkentanut ohjeistustaan varhaiskasvatukseen. Noudatamme edelleen varhaiskasvatusyksiköissämme koronatartuntaa ennaltaehkäiseviä toimintatapoja tehostetulla siivouksella, käsien pesulla ja turvaväleillä. Omia leluja ei toistaiseksi tuoda varhaiskasvatukseen, mutta oman rakkaan unikaverin voi tuoda.

 • Kun huoltaja toteaa, että lapsella on infektio-oireita, lapsi ei saa tulla varhaiskasvatukseen.
 • Lapsi pitää viedä testiin, jos hänellä on huoltajan tai terveydenhuollon ammattilaisen arvion mukaan koronavirusinfektioon sopivia oireita.
 • Jos oireilu on hyvin lievää, eikä lapsi tiettävästi ole altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle eikä perheestä kukaan ole matkaillut ulkomailla edeltävän 14 vrk aikana, oireita voi seurata kotona ilman testaamista. Oireisena lapsi ei kuitenkaan voi tulla varhaiskasvatukseen.
 • Jos oireet seurannassa kokonaan väistyvät, ei testiin tarvitse mennä, vaan varhaiskasvatukseen voi palata yhden oireettoman päivän jälkeen.
 • Jos lapsella on allerginen nuha, yksittäisiä aivastuksia tai jos hänen nenänsä alkaa valua ulos mennessä mutta oireilu loppuu sisätiloissa, lapsi voi tulla varhaiskasvatukseen, kunhan hänen yleistilansa on muuten normaali eikä infektio-oireita ole.
 • Jos testitulos on negatiivinen, lapsi voi palata varhaiskasvatukseen, kun hän on parantumassa, vaikka oireet eivät olisi kokonaan väistyneet.
 • Jos testi otetaan, mutta tuloksen saaminen viivästyy, voi varhaiskasvatukseen palata yhden oireettoman päivän jälkeen, jos lapsi ei tiettävästi ole altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle eikä perheestä kukaan ole matkaillut ulkomailla edeltävän 14 vrk aikana.
 • Saman perheen samaan aikaan sairastuneista riittää yksi negatiivinen koronatestitulos. Kaikkia perheen lapsia ei ole tarpeen testata.
 • Jos lapsen hengitystieoireet pitkittyvät, häntä ei tarvitse testata toistuvasti, kunhan oirekuva pysyy samanlaisena.
 • Jos lapsen tulos on positiivinen, muu perhe joutuu viralliseen tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin, josta päättävät henkilön kotikunnan tartuntatautiviranomaiset.
 • Jos muu perhe on oireeton, normaalia elämää saa jatkaa siihen asti, kunnes tulos tulee. Oireisten on pysyttävä kotona kunnes testitulos valmistuu.
 • Jos lapsen tulos on positiivinen, muu perhe joutuu viralliseen tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin, josta päättävät henkilön kotikunnan tartuntatautiviranomaiset.
 • Jos lapsen tai henkilökunnan perheenjäsenellä on oireita, tulee oireisen perheenjäsenen hakeutua testiin mahdollisimman nopeasti. Oireeton lapsi voi tulla varhaiskasvatukseen, kun testitulosta odotetaan, ellei jo tuolloin ole erityisen vahvaa epäilyä, että perheenjäsenellä on koronavirustartunta.

Rajoitukset koskien kunnan toimintaa ja tiloja

Muhoksen kunnan johtoryhmän 15.1.2021 linjausten mukaisesti rajoituksia tiukennetaan 19.1.-1.2.2021 väliseksi ajaksi lasten ja nuorten ryhmäharrastustoiminnan osalta. Tiukennukset johtuvat koronapandemian uudesta muuntoviruksesta, joka on herkemmin tarttuva, ja tarttuu herkemmin myös lapsiin ja nuoriin.

 1. Korkean tartuntariskin vuoksi Muhoksen kunnan hallinnassa olevat julkiset tilat pidetään pääsääntöisesti suljettuina 1.2.2021 saakka
  * Kuntosali ja ryhmäliikuntaan, kontaktilajeihin, joukkueurheiluun sekä muuhun vastaavaan liikuntaan tai urheiluun käytettävät tilat – koulut kuitenkin voivat toimia omissa liikuntasaleissaan. Myös ulkokenttien pukutilat pidetään suljettuina. Muhoksen kunnan ryhmäliikuntatilat ovat auki 7.-18.1.2021 ajalla junioritoimintaan jo aiemmin varatuille vuoroille. Nämä vuorot keskeytetään 19.1.-1.2.2021 väliselle ajalle.
  * Kilpa- ja huippu-urheilun harjoittelu- ja kilpailumahdollisuudet turvataan lajiliittojen suositusten mukaisesti. Sovitut ottelutapahtumat järjestetään ilman yleisöä. Näiltä osin päätökset tekee aluehallintovirasto.
  * Uimahalli ja yleinen sauna sekä niiden välittömässä yhteydessä olevat pukeutumistilat ovat yleisölle suljettuja 1.2.2021 saakka. Uimahallissa koulujen oppilaiden sovituilla vuoroilla toiminta jatkuu.
  * Nuorisotila pidetään auki 7.-18.1.2021 välisen ajan noudattaen ryhmäkokorajoitusta max. 10 henkilöä. Nuorisotila pidetään suljettuna 19.1.-1.2.2021.
  * Kirjastossa, kulttuurikeskuksessa ja kunnan asiointipisteissä toimii rajoitettu palvelu huomioiden turvavälit ja maskisuositus. Kirjastossa käynnit rajoitetaan kirjojen palauttamiseen ja lainaamiseen, eli pikaisiin käynteihin. Kirjastokahvila toimii rajoitetusti, poikkeusajat voi tarkistaa kahvilan sivuilta.
 2. Aikuisten ryhmäharrastustoiminta on keskeytyksissä 1.2.2021 saakka. Edellytetään yhdistysten ja urheiluseurojen toimivan samoin. Oulujoki-Opisto tiedottaa opiskelijoitaan kurssiaikataulujen muutoksista kurssikohtaisesti.
 3. Lasten ja nuorten ryhmäharrastustoiminta (alle 18-vuotiaat) voi harkinnan mukaan jatkua 7.-18.1.2021 välisen ajan. Toiminnan jatkamisen suhteen tulee käyttää erityistä harkintaa ja noudattaa sosiaali- ja terveysministeriön sekä lajiliittojen koronaohjeistuksia. Lasten ja nuorten ryhmäharrastustoiminta (alle 18-vuotiaat) keskeytetään 19.1.-1.2.2021 väliseksi ajaksi.
 4. Lukio jatkaa etäopetuksessa 1.2.2021 saakka. Suositellaan vahvasti muiden toisen asteen oppilaitosten toimivan samoin. Opiskelijoiden harjoittelujaksot kunnan toimipisteissä on keskeytetty.
 5. Yleisötilaisuudet: Sisä- ja ulkotiloissa tapahtuvien yleisötilaisuuksien osallistujamäärä rajataan 10 henkilöön.
 6. Yksityistilaisuudet: Yksityistilaisuuksia ei järjestetä. Poikkeuksena suositukseen ovat pienimuotoiset (10 henkeä) muistotilaisuudet, joita voidaan järjestää.
 7. Etäkokouskäytännöt: Hyödynnetään mahdollisimman kattavasti etäkokouskäytäntöjä työpaikkojen, luottamushenkilötoiminnan ja vapaa-ajan kokouksissa.
 8. Ravitsemusliikkeet: Toimitaan valtioneuvoston ohjeistuksen mukaisesti.
 9. Elinkeino-, uusyritys ja työllisyyspalvelut toimivat normaalisti. Näissä palveluissa työskentelevien henkilöiden yhteystiedot löytyvät kunnan sivuilta.

Tekniset palvelut

Teknisten palveluiden palvelutuotanto toimii tällä hetkellä normaalisti.

Tietoa koronaviruksen vaikutuksista jätehuoltoon: Lakeuden EKOn koronaihjeistus

Koronavirukseen liittyvää tilannetta seurataan tiiviisti, ja mahdollisista muutoksista tiedotetaan kuntalaisia.

Lisätietoa

Johtava lääkäri Esko Haapamäki, 044 4970 223
Kunnanjohtaja Jukka Syvävirta, 044 4970 001
Hyvinvointijohtaja Juha Valta, 044 4970 400
Sosiaali- ja terveysjohtaja Merja Honkanen, 044 4970 100
Tekninen johtaja Mikko Kari, 044 4970 308

Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@muhos.fi

Koronavirusinfektio

Ajankohtaista koronavirustiedotusta voi seurata Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen sekä
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin tiedotteista.