21.6.2023

Fortum kunnostaa Lemmen­polun lähtö­aluetta yhdessä Muhoksen kunnan kanssa

FORTUM OYJ LEHDISTÖTIEDOTE 19.6.2023

Fortum kunnostaa yhdessä Muhoksen kunnan kanssa Fortumin Pyhäkosken voimalaitoksen kupeesta alkavan Lemmenpolun lähtöaluetta. Kunnostushankkeessa lähtöalueella sijaitseva hakkuualue kunnostetaan niityksi, minkä lisäksi alueella lisätään valaistusta ja uusitaan opastauluja. Kunnostustöiden on määrä valmistua vuoden loppuun mennessä.

”Kunnostuksessa keskitytään paikallisten ja vierailijoiden keskuudessa suositun Lemmenpolun viihtyvyyden ja turvallisuuden parantamiseen. Hakkuualueen – josta jouduttiin kaatamaan puita sähkölinjojen vuoksi – kunnostaminen niityksi on lisäksi pieni askel eteenpäin luonnon monimuotoisuuden tilan parantamiseksi alueella”, Fortumin ympäristökoordinaattori Suvi Ylitalo kertoo.

Hanke käynnistyy kesän aikana valaistuksen asennuksella. Niityn perustamiseen vaadittava maantäyttö alkaa loppukesästä, ja työt viimeistellään syksyllä, jolloin niitty kylvetään. Myös uudet opastaulut asennetaan syksyllä. Maantäytössä käytetään pääasiassa paikalta saatavaa maata sekä muualta kierrätettävää täyttömaata. Hankkeen valmistuttua lähtöalueen kunnossapidosta vastaa Muhoksen kunta.

Lemmenpolku on noin kahden kilometrin pituinen luontopolku. Polulla vietetään syksyisin Lemmenpolun valot -tapahtumaa, joka tuo valotaidetta luontopolun varrelle.

”Lemmenpolun valot -tapahtumamme on kasvanut yhdeksi vuoden vetovoimaisimmista tapahtumista Muhoksella. Se kokoaa kuntalaisia ja houkuttelee paikalle kävijöitä naapurikunnista. Lemmenpolun lähtöalueen puitteiden parantamien kehittää alueen turvallisuutta ja lisää tapahtuman mielenkiintoa entisestään. Lemmenpolku on yksi Muhoksen monista luontokohteista, minkä vuoksi tämä yhteinen hanke on ollut meille tärkeä. Tavoitteemme on jatkaa alueen kehittämistä luontokohteena ja tapahtumapaikkana”, toteaa Muhoksen kunnanjohtaja Jussi Rämet.

Kunnostus osa OUMO-hanketta

Lemmenpolun lähtöalueen kunnostus on osa Oulujoen moninaiskäytön puitesopimusta (OUMO). Vapaaehtoisten OUMO-hankkeiden tavoitteena on parantaa vesistön tilaa ja monipuolistaa virkistyskäyttömahdollisuuksia voimakkaasti säännöstellyllä Oulujoen vesistöalueella. Puitesopimuksessa on mukana Fortumin lisäksi 11 Oulujoen vesistöalueen kuntaa, Oulun Energia Oy sekä Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun ELY-keskukset.

Puitesopimuksen toteutumisesta vastaava ohjausryhmä päätti huhtikuussa myöntää rahoitusta kaikkiaan 14 OUMO-hankkeelle.

Fortum Oyj
Viestintä

Lisätietoja:
Suvi Ylitalo, ympäristökoordinaattori, Fortum, puh. 040 565 2761