19.4.2022

Koronatoimenpiteet Muhoksen kunnassa

Pohjois-Pohjanmaan koronaepidemiatilanne on säilynyt huhtikuun puoleen väliin tullessa tasaisena, vaikka koronapotilaiden määrät etenkin perusterveydenhuollon vuodeosastoilla ovat edelleen korkealla tasolla. THL:n yleinen kasvomaskisuositus kansalaisille poistui 14.4.2022 kolmea poikkeusta lukuun ottamatta. Suosituksen päivityksestä huolimatta jokainen voi oman harkintansa mukaan edelleen käyttää maskia esimerkiksi sellaisissa sisätiloissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa. Lue tästä THL:n tiedote.

On hyvä huomioida, että vaikka rokotuskattavuus paranee koko ajan, myös rokotetut voivat sairastua ja levittää lieväoireisina tautia vielä rokottamattomiin. Varovaisuus ja vastuullisuus pitää siten muistaa kaikessa toiminnassa myös rokotettuna.

Ajantasaista ja jatkuvasti päivittyvää tietoa kunnan korona- ja koronarokotustilanteesta löytyy näistä linkeistä:

Muhoksen kunnan rokotustiedote
oyskorona.fi
www.thl.fi

Yleisötapahtumat / tilaisuudet

 • Sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ovat jälleen mahdollisia Pohjois-Pohjanmaalla 1.2.2022 alkaen. Toiminta ja tilojen käyttö on järjestettävä terveysturvallisesti niin, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden lähikontaktin aiheuttamaa tartunnan riskiä voidaan ehkäistä. Tapahtuman järjestäjän on tehtävä velvoitteen noudattamisesta kirjallinen suunnitelma, joka on myös pidettävä nähtävillä. Tapahtuman järjestäjä voi halutessaan käyttää koronapassia.
 • Linkki AVIn tiedotteeseen 28.1.2022
 • AVI:n määräys ei koske oppilaitosten toimintaa, varhaiskasvatusta, ammattiurheilemista eikä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaa toimintaa.
 • Muhoksen lukion vanhojen tanssit järjestetään 29.4.2022. Lukio tiedottaa asiasta tarkemmin.

Yksityistilaisuudet

 • Yksityistilaisuuksia järjestettäessä tulee kiinnittää huomiota terveysturvallisiin käytäntöihin kuten käsihygieniaan, riittäviin turvaetäisyyksiin ja kasvomaskin käyttöön.

Maskisuositus (koskee yli 12-vuotiaita)

THL suosittelee maskin käyttöä julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä

 • niille, jotka hakeutuvat koronaepäilyn vuoksi hoitoon tai testiin
 • niille, joilla on hengitystieinfektion oireita, mutta kodin ulkopuolella liikkuminen on välttämätöntä
 • niille, jotka tietävät altistuneensa koronavirukselle (esim. perheessä on todettu tartuntoja) ja kodin ulkopuoliset lähikontaktit eivät ole vältettävissä.

Oireisille suositellaan aina ensisijaisesti pysymistä kotona oireiden väistymiseen saakka.

Jokainen voi oman harkintansa mukaan edelleen käyttää maskia esimerkiksi sellaisissa sisätiloissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa.

Ikääntyneet ja riskiryhmät

 • Julkiset ja yksityiset palveluntuottajat noudattavat toiminnassaan tehostettuja suojaustoimenpiteitä, joilla varmistetaan korkean sairastumisriskin ryhmien suojaaminen koronavirustartunnalta.
 • Toimenpiteissä noudatetaan THL:n ja sairaanhoitopiirin ohjeistusta
 • Suositellaan harkitsemaan tarkoin vierailuja ikääntyneiden ja riskiryhmien luokse. Vieraillessa suositellaan käytettäväksi maskia ja hyvää käsihygieniaa.

Etätyö ja etäkokoukset

 • 1.3.2022 alkaen suositellaan etä- ja lähityön yhdistämistä

Ravitsemusliikkeet

Koronan antigeeni-kotitestit

 • Suositellaan antigeeni-kotitestejä hyvänä lisänä terveydenhuollossa tehtävien koronatestien rinnalle. Kotitestit soveltuvat niille henkilöille, joilla on hengitysinfektion oireita, kuten kuumetta, nuhaa tai yskää. Jos kotitestissä saa positiivisen tuloksen, se on varmistettava terveydenhuollossa tehtävällä testillä vain, jos positiivisen testin saanut tarvitsee tartuntatautilain mukaisen todistuksen tai koronapassia varten todistuksen sairastetusta koronasta (puutteellinen rokotussuoja 16 vuotta täyttäneellä henkilöllä). Näin ollen pääsääntöisesti alle 16-vuotiaiden positiivista koronatestiä ei tarvitse varmentaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä.
 • Huomiota tulee kiinnittää myös siihen, että käyttää nimenomaan antigeenitestiä, eikä esimerkiksi vasta-ainetestiä. Oireinen sote-työntekijä ei voi tulla töihin negatiivisen kotitestin perusteella, vaan negatiivisuus täytyy todeta terveydenhuollossa otetulla testillä.

Hygieniaohjeet

Suositellaan noudattamaan THL:n hygienia- ja turvallisuusohjeita: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-jarokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tarttuminen-ja-suojautuminenkoronavirus

Koronavirusnäytteiden ottamisen kriteerit PPSHP:n alueella

Tärkeintä on sairastaa kotona, jos on koronavirusinfektioon sopivia oireita. Lieväoireisen ei tarvitse mennä terveydenhuollossa tehtäviin näytteisiin. Poikkeukset, jotka menevät aina näytteenottoon:

 • Sote-työntekijät
 • Raskaana olevat
 • 6 viikon sisällä synnyttäneet
 • Riskiryhmään kuuluvat
 • Hoidon tarpeen arvio

Jos olet käynyt terveydenhuollossa koronatestissä ja testisi on positiivinen, saat arkena vahvistuksen positiivisesta koronatestistä tekstiviestillä. Välttämättä sinua ei muuten puhelimitse enää kontaktoida. Lisätietoja ja ohjeita voit kysyä arkisin numerosta p. 044 4970 277. Jäljitys toimii Muhoksella arkipäivisin vain rajoitetusti, kohteena sote-yksiköt ja niiden asukkaat ja työntekijät sekä tiedossa olevat riskiryhmään kuuluvat sairastuneet. Viikonloppuisin ei ilmoiteta positiivisesta tuloksesta. Seuraa siis aktiivisesti Omakannasta testituloksen valmistumista. Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin uuden linjauksen mukaan oireettomat perheenjäsenet voivat mennä päiväkotiin/kouluun/töihin/harrastuksiin vaikka heillä ei olisi sairastetun taudin tai koronarokotusten antamaa suojaa.

Positiivinen kotitesti

Lieväoireinen voi halutessaan tehdä kotona kotitestin (ei koske sote-työntekijöitä), mutta lasten testaus ei ole välttämätöntä. Testin voi uusia 1-2 vuorokauden päästä. Positiivinen kotitesti on varmistettava terveydenhuollossa, jos

 • tarvitset koronapassin (yli 16-vuotiaat rokottamattomat)
 • tarvitset Kelalle virallisen eristystodistuksen tartuntatautilääkäriltä omasta/lapsen sairastamisesta

Jos et tarvitse koronapassia tai virallisia todistuksia, voit sairastaa kotona 5 vuorokautta, kunnes olet kuumeeton ja oireeton. Minimieristys kuitenkin 5 vuorokautta vaikka olisit oireeton. 

Mikäli sairastumisesi pitkittyy, ole yhteydessä Muhoksen terveyskeskuksen vastaanottoon p. 08 5587 0200 tai tartunnanjäljitykseen p. 044 4970 277.

Jos sinulla on hengitystietulehdusoireet / epäilet saaneesi koronainfektion

Ole aina ensin yhteydessä puhelimitse terveyskeskukseen. Virka-aikana terveyskeskus (08 5587 0200) ja muulloin yhteispäivystyksen terveysneuvontaan (palvelunumero 116 117). Yhteispäivystys on tarkoitettu vain kiireellistä hoitoa ja arviota vaativille tapauksille. Terveyskeskuksessa infektiopotilaiden hoito on eriytetty muiden potilaiden hoidosta. Siniset opasteet ohjaavat terveyskeskuksen parkkipaikalta infektiovastaanotolle.

Koronanäytteenottopiste viikonloppuisin ja arkipyhinä

Viikonloppuisin (la-su) ja arkipyhinä Pohjois-Pohjanmaan asukkaille voi varata ajan maksuttomaan koronanäytteenottoon Oulun seudun yhteispäivystykseen (yli 16-vuotiaat) tai lasten päivystykseen (alle 16-vuotiaat) Nordlabin ajanvarauksen kautta tai Oulaskankaan yhteispäivystykseen (ajanvaraus p. 08 315 7575, la-su klo 8-11).

Lisätietoa

Johtava lääkäri Esko Haapamäki, 044 4970 223
Kunnanjohtaja Jussi Rämet, 044 4970 001
Hyvinvointijohtaja Juha Valta, 044 4970 400
Sosiaali- ja terveysjohtaja Merja Honkanen, 044 4970 100
Tekninen johtaja Mikko Kari, 044 4970 308

Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@muhos.fi