4.6.2021

Koronatoimenpiteet Muhoksen kunnassa

Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koronakoordinaatioryhmä kokoontui tarkastelemaan alueen epidemiatilannetta tiistaina 1. kesäkuuta. Ryhmä totesi, että Pohjois-Pohjanmaa on edelleen epidemian perustasolla: tartuntojen määrä on säilynyt alueella maltillisena, ilmaantuvuus on alhainen ja tartuntaketjut ovat hallinnassa. Koronarajoitustoimenpiteet on pääosin mahdollista purkaa.

On kuitenkin hyvä huomioida, että vaikka rokotuskattavuus paranee koko ajan, myös rokotetut voivat sairastua ja levittää lieväoireisina tautia vielä rokottamattomiin. Varovaisuus ja vastuullisuus pitää siten muistaa kaikessa toiminnassa myös rokotettuna.

Ajantasaista ja jatkuvasti päivittyvää tietoa kunnan korona- ja koronarokotustilanteesta löytyy näistä linkeistä:
Muhoksen kunnan rokotustiedote
oyskorona.fi/
www.thl.fi

Maskisuositus (koskee yli 12-vuotiaita)

 • Aina joukkoliikenteessä ja muissa julkisissa liikennevälineissä esimerkiksi takseissa
 • Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
 • Riskialueelta Suomeen saapuneet matkailijat heidän siirtyessä maahantulopisteeltä omaehtoiseen karanteeniin, tai jos heillä on omaehtoisen karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella 
 • Terveydenhuollon henkilöstölle kaikessa potilastyössä. Suositus koskee myös potilaita, omaisia, opiskelijoita ja vierailijoita
 • Julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa (koululaisten maskisuositus perusopetuksessa ja toisella asteella päättynyt)
 • Yksityisten palveluntarjoajien tiloissa (kaupat, pankit jne.)
 • Työpaikoilla sisätiloissa, joissa maskin käyttö on mahdollista

Ryhmäharrastustoiminta

 • Toimii normaalisti.

Julkiset tilat

 • Muhoksen kunnan hallinnassa olevat julkiset tilat ovat avoinna.
 • Uimahalli on avoinna viikolla 22 yli 65-vuotiaille ma klo 10-15 ja ti-pe klo 8-15 (rajoitus 20 naista ja 20 miestä) ja muille asiakkaille ma-pe klo 15-21 (rajoitus 20 naista ja 20 miestä). Viikoilla 23-24 uimahalli on varattu kesäuimakouluihin klo 8-15, avoinna muille klo 15-21. Viikolla 25 uimahalli on kaikille avoinna ma-ke klo 8-21, ja to klo 8-18.
 • Päiväkeskus on suljettuna 31.8.2021 saakka. Päiväkeskus on varattuna koronarokottamiseen.

Yleisö- ja yksityistilaisuudet

 • Mahdollisuus järjestää normaalisti. Järjestäjän huolehdittava käsienpesun/-desinfioinnin mahdollistamisesta, tartuntojen leviämistä estävistä toimintaohjeista sekä tilojen tehostetusta siivoamisesta.

Ikääntyneet ja riskiryhmät

 • Erityisesti vierailut terveyskeskussairaalassa on hyvä sopia ennakkoon henkilökunnan kanssa. Flunssaisena ei ole syytä tulla vieraskäynnille.
 • Palveluasumisyksiköissä omaisten vierailut samoin sovitusti ja suojatusti ja pääsääntöisesti asukkaiden huoneessa.  Flunssaisena ei ole syytä tulla vieraskäynnille.
 • Riskiryhmäläiset tulee ylipäätään huomioida erityisesti varotoimia noudattaen.
 • Julkiset ja yksityiset palveluntuottajat noudattavat omassa toiminnassaan suojaustoimenpiteitä, joilla varmistetaan korkean sairastumisriskin ryhmien suojaaminen koronavirustartunnalta. Toimenpiteissä noudatetaan THL:n ohjeistusta.

Varhaiskasvatus ja perusopetus

 • Toimii normaalisti. Koululaisten maskisuositus perusopetuksessa ja toisella asteella päättynyt.

Lukio, ammattikoulu, opisto, korkeakoulut, yliopisto

 • Muhoksen lukio on lähiopetuksessa.
  • Ylioppilasjuhlat järjestetään rajoitetusti. Lukio informoi asiasta erikseen.
  • Vanhojen Tanssit siirtyvät järjestettäväksi syksyllä 2021.
 • Oulujoki-Opisto toimii lähiopetuksessa.
 • Ammatillinen koulutus on lähiopetuksessa.
 • Ammattikorkeakoulut ja yliopisto ovat etäopetuksessa kesäkuun loppuun saakka..

Etätyösuositus

 • Kaikki työntekijät työskentelevät etätyössä mahdollisimman laajasti.

Etäkokouskäytännöt

 • Hyödynnetään pääasiassa etäkokouskäytäntöjä työpaikkojen ja vapaa-ajan kokouksissa.
 • Luottamushenkilötoimielimet voivat kokoontua normaalisti. Kokoontumisen tavasta päättää ao. puheenjohtaja. Riskien vähentämiseksi huomiota on kiinnitettävä kokoustilojen väljyyteen, suojaetäisyyksiin ja kokouspaikan hygieniaan (desifiointiaineet, maskit ym.).

Ravitsemusliikkeet

 • Ravitsemusliikkeiden aukioloa, anniskeluaikaa ja asiakaspaikkamäärää rajoitetaan valtioneuvoston asetuksen mukaisesti.

Muhoksen kunnan eri palveluyksiköt viestivät uusista koronatoimista ja niiden vaikutuksista palvelujen järjestämiseen yksityiskohtaisemmin kuntalaisille, sidosryhmille ja muille toimijoille eri tiedotuskanavia hyödyntäen.

Jos sinulla on hengitystietulehdusoireet / epäilet saaneesi koronainfektion

Ole aina ensin yhteydessä puhelimitse terveyskeskukseen. Virka-aikana terveyskeskus (08 5587 0200) ja muulloin yhteispäivystyksen terveysneuvontaan (palvelunumero 116 117). Yhteispäivystys on tarkoitettu vain kiireellistä hoitoa ja arviota vaativille tapauksille.

Terveyskeskuksessa infektiopotilaiden hoito on eriytetty muiden potilaiden hoidosta. Terveyskeskuksessa kulku tiloihin tapahtuu huollon ovesta. Soita aina ennen terveyskeskukseen tuloa, hoitaja antaa hengityssuojaimen ensiavun lasikaapissa ja huolehtii käsien desinfektion ja ohjaa sinut infektiopotilaiden odotustilaan.

Koronanäytteenottopiste viikonloppuisin ja arkipyhinä

Pohjois-Pohjanmaan asukkaille voi varata koronanäytteenottoon ajan viikonloppuisin (la-su) ja arkipyhinä Oulun seudun yhteispäivystykseen (yli 16-vuotiaat) tai lasten päivystykseen (alle 16-vuotiaat) Nordlabin ajanvarauksen kautta.

Näytteenotto on maksuton. Mikäli et pääse näytteenottoon, muista perua aikasi. Ilman hyväksyttävää syytä käyttämättömästä varauksesta peritään 50,80 e sakkomaksu 15 vuotta täyttäneiltä.

Vähävaraisille kuntalaisille jaettavat kasvosuojat

Muhoksen kunnan sosiaalitoimisto ja seurakunnan diakoniatoimisto jakavat vähävaraisille kuntalaisille pestäviä kangasmaskeja pesuohjeineen. Maskeja saa ottamalla yhteyttä joko sosiaalitoimiston sosiaaliohjaajaan tai seurakunnan diakoniatoimistoon puhelimitse sopien maskin luovutuksesta. Sosiaalitoimiston soittoaika on arkisin klo klo 9-10, muina aikoina voi jättää soittopyynnön vastaajaan tai tekstiviestillä. Maskeja luovutetaan yli 15-vuotiaille, vähävaraisille kuntalaisille ja käyttöön luovutettava määrä on 4 kpl/hlö. Sosiaalitoimistossa tulee asioida terveenä ja koronaohjeita käsihygieniasta ja turvaväleistä noudattaen.

Muhoksen sosiaalitoimiston yhteystiedot, Asematie 14:
Sosiaaliohjaaja Niina Tiitinen p. 044 4970 110
Sosiaaliohjaaja Hanna Luukkonen p. 044 4970 134
Vs. sosiaaliohjaaja Aino Rimpeläinen p. 044 4970 106

Muhoksen seurakunnan diakoniatoimisto, Muhostie 7 B
P. 040 5470784

Lisätietoa

Johtava lääkäri Esko Haapamäki, 044 4970 223
Vs. kunnanjohtaja Jussi Rämet, 044 4970 002
Hyvinvointijohtaja Juha Valta, 044 4970 400
Sosiaali- ja terveysjohtaja Merja Honkanen, 044 4970 100
Tekninen johtaja Mikko Kari, 044 4970 308

Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@muhos.fi