12.1.2022

Koronatoimenpiteet Muhoksen kunnassa

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on 8.1.2022 kumonnut aiemmin tekemänsä päätöksen liikuntatilojen sulusta. Näin ollen Muhoksen kunnan liikuntatilat ovat avoinna käyttäjille. Aluehallintovirasto ei valmistele tällä hetkellä etäkouluun siirtymiseen johtavia sulkupäätöksiä. Lasten ja nuorten harrastustoimintaa koskevat rajoitustoimet otetaan käyttöön vain, jos se on pandemian torjumisessa välttämätöntä. Oulujoki-Opiston kurssit ovat käynnissä aikataulujen mukaisesti.

Yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestämistä rajoitetaan AVI:n päätöksellä edelleen Pohjois-Pohjanmaan kunnissa 31.1.2022 saakka. Pienet (korkeintaan 5 henkilön) ulkotapahtumat ovat sallittuja. Tämä mahdollistaa esimerkiksi sen, että aluevaalien ehdokkaat voivat tavata äänestäjiä ulkotiloissa. Yksityistilaisuuksia ei suositella toistaiseksi järjestettävän lainkaan.

On hyvä huomioida, että vaikka rokotuskattavuus paranee koko ajan, myös rokotetut voivat sairastua ja levittää lieväoireisina tautia vielä rokottamattomiin. Varovaisuus ja vastuullisuus pitää siten muistaa kaikessa toiminnassa myös rokotettuna.

Ajantasaista ja jatkuvasti päivittyvää tietoa kunnan korona- ja koronarokotustilanteesta löytyy näistä linkeistä:

Muhoksen kunnan rokotustiedote
oyskorona.fi
www.thl.fi

Yleisötapahtumat / tilaisuudet

 • Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kieltää tartuntatautilain 58 §:n 1 momentin nojalla Pohjois-Pohjanmaan maakunnan kuntien alueella kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset. Määräys on voimassa 31.1.2022 saakka.
 • Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kieltää tartuntatautilain 58 §:n 1 momentin nojalla Pohjois-Pohjanmaan maakunnan kuntien alueella kaikki ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 5 (viisi) henkilöä. Määräys on voimassa 31.1.2022 saakka.
 • Valtioneuvosto on hyväksynyt asetukset koronapassin käytön rajoittamisesta määräaikaisesti. Asetuksilla rajoitetaan koronapassin käyttöä siten, että ajalla 30.12.2021–20.1.2022 koronapassia ei voi käyttää yleisötilaisuuksissa ja asiakastiloissa vaihtoehtona alueellisille rajoituksille.
 • AVIn tiedote 8.1.2022: https://avi.fi/tiedote/-/tiedote/69929103
 • Aluehallintoviraston koronainfo tapahtumien ja tilaisuuksien järjestäjille p. 0295 016 666 (ma-pe 8.30-11.30 ja 12.30-16) tai koronainfo@avi.fi

Yksityistilaisuudet

 • Suositellaan, ettei yksityistilaisuuksia järjestetä.

Asiakas- ja yleisötilat

 • Aluehallintovirasto määrää tartuntatautilain pykälän 58 d mukaisesti, että asiakas- ja yleisötilojen käyttö pitää Pohjois-Pohjanmaan maakunnan kuntien alueilla järjestää siten, että tiloissa voidaan ehkäistä asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien lähikontaktien aiheuttamaa tartunnan riskiä. Määräys on voimassa 31.1.2022 saakka.
 • AVIn tiedote 4.1.2022: https://avi.fi/tiedote/-/tiedote/69928920
 • Muhoksen kunta suosittelee terveysturvallisuuden vuoksi omissa tiloissaan tapahtuvassa ryhmäliikunnassa käyttämään koronapassia. Varattujen vuorojen osalta vuorojen yhdyshenkilö tarkistaa passit.

Aluevaaleissa huomioitavat kokoontumisrajoitukset ja tilojen käyttörajoitukset

 • Kokoontumisrajoitukset koskevat yleisötilaisuuksia, myös vaalikampanjoiden osalta. Yleisötilaisuuksia ovat esimerkiksi erilaiset vaalituvat ja -teltat, joihin kutsutaan ihmisiä keskustelemaan. Tässä epidemiatilanteessa aluehallintovirasto suosittaa vahvasti erilaisten keskustelu- ja tapaamistilaisuuksien järjestämistä etänä internetin välityksellä. Esitteiden tai tuotteiden jakaminen ei ole yleisötilaisuus, mutta esimerkiksi ohikulkijoiden ohjaaminen rajattuun tilaan lähekkäin tulkitaan yleisötilaisuudeksi. Tilaisuuden järjestäjän on huolehdittava, että tilaisuudessa noudatetaan aluehallintoviraston määräyksiä yleisömäärästä eikä sallittu henkilömäärää ylity missään vaiheessa.
 • AVIn tiedote asiasta 5.1.2022: https://avi.fi/tiedote/-/tiedote/69928984

Maskisuositus (koskee yli 12-vuotiaita)

 • julkisissa sisätiloissa
 • matkalla koronavirustestiin ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
 • joukkoliikenteessä erityisesti ruuhka-aikana
 • varhaiskasvatuksessa, peruskouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa työntekijöille sekä neljännen ja sitä ylempien luokka-asteiden oppilaille
 • laajasti sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteissä henkilökunnalle, potilaille ja vierailijoille

Ikääntyneet ja riskiryhmät

 • Julkiset ja yksityiset palveluntuottajat noudattavat toiminnassaan tehostettuja suojaustoimenpiteitä, joilla varmistetaan korkean sairastumisriskin ryhmien suojaaminen koronavirustartunnalta.
 • Toimenpiteissä noudatetaan THL:n ja sairaanhoitopiirin ohjeistusta
 • Suositellaan harkitsemaan tarkoin vierailuja ikääntyneiden ja riskiryhmien luokse. Vieraillessa suositellaan käytettäväksi maskia ja hyvää käsihygieniaa.

Etätyö ja etäkokoukset

 • Suositellaan etätyötä ja etäkokouksia laajasti kaikissa sellaisissa työtehtävissä, joissa se on mahdollista.

Ravitsemusliikkeet

Koronan antigeeni-kotitestit

 • Suositellaan antigeeni-kotitestejä hyvänä lisänä terveydenhuollossa tehtävien koronatestien rinnalle. Kotitestit soveltuvat niille henkilöille, joilla on hengitysinfektion oireita, kuten kuumetta, nuhaa tai yskää. Jos kotitestissä saa positiivisen tuloksen, se on varmistettava terveydenhuollossa tehtävällä testillä vain, jos positiivisen testin saanut tarvitsee tartuntatautilain mukaisen todistuksen tai koronapassia varten todistuksen sairastetusta koronasta (puutteellinen rokotussuoja 16 vuotta täyttäneellä henkilöllä). Näin ollen pääsääntöisesti alle 16-vuotiaiden positiivista koronatestiä ei tarvitse varmentaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä.
 • Huomiota tulee kiinnittää myös siihen, että käyttää nimenomaan antigeenitestiä, eikä esimerkiksi vasta-ainetestiä. Oireinen sote-työntekijä ei voi tulla töihin negatiivisen kotitestin perusteella, vaan negatiivisuus täytyy todeta terveydenhuollossa otetulla testillä.

Hygieniaohjeet

Suositellaan noudattamaan THL:n hygienia- ja turvallisuusohjeita: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-jarokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tarttuminen-ja-suojautuminenkoronavirus

Koronavirusnäytteiden ottamisen kriteerit PPSHP:n alueella

Jos et ole saanut koronarokotetta tai olet saanut vasta yhden rokoteannoksen, hakeudu koronatestiin jos sinulla on koronavirusinfektioon sopivia oireita etkä ole aikaisemmin sairastanut koronaviruksen aiheuttamaa tautia tai taudin sairastamisesta on aikaa yli kuusi kuukautta. 

Oireettomia tai viimeisen kuuden kuukauden aikana koronavirustaudin sairastaneita henkilöitä ei pääsääntöisesti testata.

Jos olet saanut kaksi tai useamman rokoteannoksen, sinun ei tarvitse hakeutua flunssaoireissa koronatestiin, vaan voit jäädä  kotiin, ellet ole altistunut koronavirukselle viimeisen kahden viikon aikana etkä työskentele sosiaali- ja terveysalalla. 

Alle 12-vuotias lapsi täytyy viedä koronatestiin vain, jos lapsella on tiedossa oleva altistus edellisen kahden viikon ajalta tai jos lapsen perheessä on yli 16-vuotiaita, joilla ei ole kahden rokotteen tai yhden rokotteen ja sairastetun koronavirustaudin antamaa suojaa.

Koronatestejä otetaan edelleen voinnin huononemisen takia hoidontarpeen arviointiin hakeutuvilta henkilöiltä iästä riippumatta, vaikka heillä olisikin kaksi rokotetta.

Huomioithan, että koronanäytteiden vastauksia ei enää ilmoiteta tekstiviestillä niille henkilöille, joilla on mahdollista itse katsoa se Omakannasta. Mikäli vastauksesta haluaa saada tekstiviestin, on se sovittava näytteenoton yhteydessä.

Lievienkin hengitystieinfektion oireiden aikana tulee kuitenkin edelleen sairastaa kotona. Sairaana ei siis tule mennä töihin tai harrastuksiin. Myös kontakteja muihin on syytä välttää.

Jos sinulla on hengitystietulehdusoireet / epäilet saaneesi koronainfektion

Ole aina ensin yhteydessä puhelimitse terveyskeskukseen. Virka-aikana terveyskeskus (08 5587 0200) ja muulloin yhteispäivystyksen terveysneuvontaan (palvelunumero 116 117). Yhteispäivystys on tarkoitettu vain kiireellistä hoitoa ja arviota vaativille tapauksille. Terveyskeskuksessa infektiopotilaiden hoito on eriytetty muiden potilaiden hoidosta. Siniset opasteet ohjaavat terveyskeskuksen parkkipaikalta infektiovastaanotolle.

Koronanäytteenottopiste viikonloppuisin ja arkipyhinä

Viikonloppuisin (la-su) ja arkipyhinä Pohjois-Pohjanmaan asukkaille voi varata ajan maksuttomaan koronanäytteenottoon Oulun seudun yhteispäivystykseen (yli 16-vuotiaat) tai lasten päivystykseen (alle 16-vuotiaat) Nordlabin ajanvarauksen kautta tai Oulaskankaan yhteispäivystykseen (ajanvaraus p. 08 315 7575, la-su klo 8-11).

Lisätietoa

Johtava lääkäri Esko Haapamäki, 044 4970 223
Vt. kunnanjohtaja Jussi Rämet, 044 4970 001
Hyvinvointijohtaja Juha Valta, 044 4970 400
Sosiaali- ja terveysjohtaja Merja Honkanen, 044 4970 100
Tekninen johtaja Mikko Kari, 044 4970 308

Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@muhos.fi