22.9.2021

Koronatoimenpiteet Muhoksen kunnassa

Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koordinaatioryhmä linjasi 21.9., että alue on siirtynyt koronaepidemian perustasolle. Koordinaatiotyöryhmän linjausten mukaan maskisuosituksia höllennetään. Kasvomaskien käyttöä suositellaan Pohjois-Pohjanmaalla nyt joukkoliikenteessä, koronavirustestiin hakeutuville henkilöille matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella, riskialueelta Suomeen saapuville matkustajille heidän siirtyessään maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella, sosiaali- ja terveydenhuoltoalan työpaikoilla kaikille työntekijöille, sekä korkean riskin tapahtumissa, kuten sisätiloissa järjestettävissä massatapahtumissa.

On hyvä huomioida, että vaikka rokotuskattavuus paranee koko ajan, myös rokotetut voivat sairastua ja levittää lieväoireisina tautia vielä rokottamattomiin. Varovaisuus ja vastuullisuus pitää siten muistaa kaikessa toiminnassa myös rokotettuna.

Ajantasaista ja jatkuvasti päivittyvää tietoa kunnan korona- ja koronarokotustilanteesta löytyy näistä linkeistä:
Muhoksen kunnan rokotustiedote
oyskorona.fi
www.thl.fi

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin uudet näytteenottokriteerit (20.9.2021)

Alle 12-vuotias lapsi täytyy Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin uusien ohjeiden mukaan viedä koronatestiin vain, jos lapsella on tiedossa oleva altistus edellisen kahden viikon ajalta tai jos lapsen perheessä on yli 16-vuotiaita, joilla ei ole kahden rokotteen tai yhden rokotteen ja sairastetun koronavirustaudin antamaa suojaa.

Rokottamattomien tai vain yhden rokoteannoksen saaneiden aikuisten ja yli 12-vuotiaiden lasten ja nuorten tulee hakeutua koronatestiin, jos heillä on koronavirustautiin sopivia oireita. Testiin ei tarvitse poikkeustapauksia lukuun ottamatta tulla, jos on saanut kaksi rokoteannosta ja toisen rokoteannoksen saamisesta on aikaa vähintään viikko tai jos on sairastanut koronavirustaudin ja saanut sen lisäksi yhden rokotuksen.

Poikkeuksena ovat koronavirukselle altistuneet henkilöt sekä sosiaali- ja terveysalan työntekijät, joiden tulee hakeutua testeihin myös täysin rokotettuina, jos heillä ilmenee koronavirustautiin sopivia oireita. Lisäksi koronatestejä otetaan kaikilta oireisilta henkilöiltä, joilla on jokin rokotesuojan tehoa heikentävä perussairaus tai jotka saavat hoitoa, jonka vuoksi rokotesuojan epäillään olevan heikko. Tällaisia ovat esimerkiksi aktiivisessa syöpähoidossa olevat potilaat.

Koronatestejä otetaan edelleen kaikilta voinnin huononemisen takia hoidontarpeen arviointiin hakeutuvilta henkilöiltä iästä riippumatta.

Sairaanhoitopiirin näytteenottokriteerit pohjautuvat sosiaali- ja terveysministeriön 14.9.2021 päivitettyyn testausstrategiaan.

Lievienkin hengitystieinfektion oireiden aikana tulee kuitenkin edelleen sairastaa kotona. Sairaana ei siis tule mennä töihin tai harrastuksiin. Myös kontakteja muihin on syytä välttää.

Maskisuositus (koskee yli 12-vuotiaita)

 • Joukkoliikenteessä
 • Koronavirustestiin hakeutuville henkilöille matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
 • Riskialueelta Suomeen saapuville matkustajille heidän siirtyessään maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
 • Sosiaali- ja terveydenhuoltoalan työpaikoilla kaikille työntekijöille
 • Korkean riskin tapahtumissa, kuten sisätiloissa järjestettävissä massatapahtumissa

Ryhmäharrastustoiminta

 • Toimii normaalisti.

Julkiset tilat

 • Muhoksen kunnan hallinnassa olevat julkiset tilat ovat avoinna.

Yleisö- ja yksityistilaisuudet

 • Mahdollisuus järjestää normaalisti. Järjestäjän huolehdittava käsienpesun/-desinfioinnin mahdollistamisesta, tartuntojen leviämistä estävistä toimintaohjeista sekä tilojen tehostetusta siivoamisesta.

Ikääntyneet ja riskiryhmät

 • Erityisesti vierailut terveyskeskussairaalassa on hyvä sopia ennakkoon henkilökunnan kanssa. Flunssaisena ei ole syytä tulla vieraskäynnille.
 • Palveluasumisyksiköissä omaisten vierailut samoin sovitusti ja suojatusti ja pääsääntöisesti asukkaiden huoneessa.  Flunssaisena ei ole syytä tulla vieraskäynnille.
 • Riskiryhmäläiset tulee ylipäätään huomioida erityisesti varotoimia noudattaen.
 • Julkiset ja yksityiset palveluntuottajat noudattavat omassa toiminnassaan suojaustoimenpiteitä, joilla varmistetaan korkean sairastumisriskin ryhmien suojaaminen koronavirustartunnalta. Toimenpiteissä noudatetaan THL:n ohjeistusta.

Varhaiskasvatus ja perusopetus

 • Toimii pääosin normaalisti maskikäytännöt ja koronasuositukset huomioiden. Poikkeavista järjestelyistä tiedotetaan suoraan lapsille/nuorille/huoltajille.

Lukio, ammattikoulu, opisto, korkeakoulut, yliopisto

 • Toimivat pääosin normaalisti maskikäytännöt ja koronasuositukset huomioiden. Poikkeavista järjestelyistä tiedotetaan suoraan opiskelijoille/huoltajille.

Etätyösuositus

 • Työpaikoille suositellaan työtehtävien salliessa etätyötä tai muita työjärjestelyjä, joilla vähennetään lähikontakteja ja muita riskitekijöitä.
 • Kunnan työntekijät työskentelevät kunnan normaalin etätyöohjeistuksen mukaisesti maskikäytännöt ja koronasuositukset huomioiden. Etätöistä voi sopia normaalien voimassa olevien ohjeistusten mukaisesti esimiehen kanssa.

Etäkokouskäytännöt

 • Työpaikoilla voi kokoontua normaalisti, mutta hyödynnetään mahdollisuuksien ja tarpeen/harkinnan mukaan etäkokouskäytäntöjä työpaikkojen ja vapaa-ajan kokouksissa.
 • Luottamushenkilötoimielimet voivat kokoontua normaalisti koronasuositukset huomioon ottaen.

Ravitsemusliikkeet

 • Ravitsemusliikkeiden aukioloa, anniskeluaikaa ja asiakaspaikkamäärää rajoitetaan valtioneuvoston asetuksen mukaisesti.

Jos sinulla on hengitystietulehdusoireet / epäilet saaneesi koronainfektion

Ole aina ensin yhteydessä puhelimitse terveyskeskukseen. Virka-aikana terveyskeskus (08 5587 0200) ja muulloin yhteispäivystyksen terveysneuvontaan (palvelunumero 116 117). Yhteispäivystys on tarkoitettu vain kiireellistä hoitoa ja arviota vaativille tapauksille. Terveyskeskuksessa infektiopotilaiden hoito on eriytetty muiden potilaiden hoidosta. Siniset opasteet ohjaavat terveyskeskuksen parkkipaikalta infektiovastaanotolle.

Koronanäytteenottopiste viikonloppuisin ja arkipyhinä

Pohjois-Pohjanmaan asukkaille voi varata ajan maksuttomaan koronanäytteenottoon viikonloppuisin (la-su) ja arkipyhinä Oulun seudun yhteispäivystykseen (yli 16-vuotiaat) tai lasten päivystykseen (alle 16-vuotiaat) Nordlabin ajanvarauksen kautta.

Vähävaraisille kuntalaisille jaettavat kasvosuojat

Muhoksen kunnan sosiaalitoimisto ja seurakunnan diakoniatoimisto jakavat vähävaraisille kuntalaisille pestäviä kangasmaskeja pesuohjeineen. Maskeja saa ottamalla yhteyttä joko sosiaalitoimiston sosiaaliohjaajaan tai seurakunnan diakoniatoimistoon puhelimitse sopien maskin luovutuksesta. Sosiaalitoimiston soittoaika on arkisin klo klo 9-10, muina aikoina voi jättää soittopyynnön vastaajaan tai tekstiviestillä. Maskeja luovutetaan yli 15-vuotiaille, vähävaraisille kuntalaisille ja käyttöön luovutettava määrä on 4 kpl/hlö. Sosiaalitoimistossa tulee asioida terveenä ja koronaohjeita käsihygieniasta ja turvaväleistä noudattaen.

Muhoksen sosiaalitoimiston yhteystiedot, Asematie 14:
Sosiaaliohjaaja Niina Tiitinen p. 044 4970 110
Sosiaaliohjaaja Hanna Luukkonen p. 044 4970 134
Vs. sosiaaliohjaaja Aino Rimpeläinen p. 044 4970 106

Muhoksen seurakunnan diakoniatoimisto, Muhostie 7 B
P. 040 5470784

Lisätietoa

Johtava lääkäri Esko Haapamäki, 044 4970 223
Vt. kunnanjohtaja Jussi Rämet, 044 4970 001
Hyvinvointijohtaja Juha Valta, 044 4970 400
Sosiaali- ja terveysjohtaja Merja Honkanen, 044 4970 100
Tekninen johtaja Mikko Kari, 044 4970 308

Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@muhos.fi