11.3.2024

Äänestä suosikkiasi osallistavan budjetoinnin ehdotuksista!

Muhoksen kunta on ottanut osallistavan budjetoinnin käyttöön tänä vuonna. Kunta järjesti helmikuussa ideointikyselyn kuntalaisille, jotta saadaan tietoon miten käytettävissä oleva 7500 € tulisi käyttää kuntalaisten hyväksi. Ideoita tuli yhteensä 88 kpl, joista osa oli samoja ideoita. Eri ehdotuksia tuli yhteensä 80 kpl.

Monet saapuneista ideoista eivät sovi osallistavan budjetoinnin käytettävissä olevaan budjettiin. Kaikki ideat kuitenkin käsitellään ja niille osoitetaan polku kuntasuunnittelussa ja ohjataan niille tahoille kunnassa, jonka toimialaan asia kuuluu.

Kunnan asiantuntijoista muodostettu raati valitsi osallistavan budjetoinnin äänestykseen toteuttamiskelpoisia ehdotuksia, joista kuntalaiset voivat äänestää omasta mielestään parasta. Äänestysaika on 11.3. – 24.3.2024.

Äänestä suosikkiasi tästä linkistä.

Opastusta sähköiseen äänestykseen saat kirjaston henkilökunnalta torstaina 14.3. ja maanantaina 18.3. klo 12-14 kirjaston aulassa. Kirjaston henkilökunta auttaa sähköisessä äänestyksessä mielellään myös muina aikoina.

Alta löydät ehdotusten tarkemmat kuvaukset.

Nuorten työnhakukurssi
Järjestetään yläaste- ja lukioikäisille kurssi siihen, miten voi hakea kesä- ja iltatöitä, miten työpaikkoja etsitään ja miten lähestytään työnantajaa. Kurssilla laaditaan CV ja harjoitellaan työhakemuksen tekoa. Kurssi kannustaa nuoria innostavan kouluttajan kautta aktiivisuuteen ja miettimään omia vahvuuksia eri asioissa työhakemuksen kautta. Kurssin voisi toteuttaa myös kouluajalla.

Järjestettyjä luontoretkiä
Kunta tai kunnan palkkaama toimija/henkilö/luonto- tai eräopas voisi järjestää maksullisia tai ilmaisia luontoretkiä kansalaisille ja ulkopaikkakuntalaisille. Retkien kohteena esimerkiksi Tervareitistö ja Muhoksen retkeilykohteet. Luontoretket hyödyttäisivät kaikenikäisiä osallistumaan liikuntaan ja luonnossa liikkumiseen.

Ulkoleikkipaikka kirjastolle
Kirjaston ja kulttuurikeskuksen kävijöitä ja kaikkia kunnan lapsiperheitä palveleva pieni leikkipaikka olisi kiva lisä remontoidun kirjaston palveluihin. Aidattu leikkipaikka sopisi hyvin kulttuurikeskuksen takana olevalle viheralueelle, jonne tulee kirjastosta myös kulku ulos ja sisään. Leikkipaikka voisi koostua hiekka/sorapohjaisesta pienestä alueesta ja sen aidoista (turvallisuuden vuoksi, kun lähellä kulkee autotie). Budjetin rajoissa voisi valita vähän tilaa vieviä leikkivälineitä, esimerkiksi keinuja ja pieni liukumäki sopisivat hyvin ja kestävät aikaa ja käyttöä pitkään.

Skeittitarvikkeita / miniramppi
Yläkoulun parkille tarvittaisiin skeittiramppi. Ramppi olisi hyvä olla ns. miniramppi eli mahdollisimman käyttäjäystävällinen useammalle käyttäjälle. Pääsääntöisesti kohderyhmä tulisi olemaan 10-25-vuotiaat.

Koirankakkaroskiksien lisääminen
Kunnan pitäisi lisätä roskiksia ympäri Muhosta kävelyreiteille, ja ylläpitää niitä myös talvisin. Nykyisin iso osa koiran jätöksistä jää keräämättä, osaksi varmasti roskiksien vähyyden vuoksi. Koirankakkaroskisten lisääminen helpottaisi jätösten keräämistä ja Muhos pysyisi siistimpänä. Erityisesti Koivikon asuinalueella koirien jätökset pyöräteiden varsissa ovat ympärivuotinen ongelma, joka laskee viihtyvyyttä ja on ympäristöriski. Päiväkoti Satelliitin ja leikkipuiston läheisyydessä liikkuu myös paljon lapsia. Yleisiä roskiksia kaivataan ympäri vuoden, erityisesti päiväkoti Satelliitin kohdalle Sammontielle. Lisäksi roskisten läheisyydessä voisi olla tarjolla koirankakkapusseja, jos sellainen on sattunut unohtumaan.

Laavu Oulujoen rantaan
Laavu Oulujoen rantaan esteettömälle paikalle. Leppiniemen uimaranta voisi olla sopiva helposti saavutettava paikka. Laavu mahdollistaa kuntalaisille yhteisöllisen paikan kokoontua ja viihtyä. Yhdistykset kutsutaan koolle ja tehdään toteutussuunnitelma yhdessä.

Äänestyksen tulos julkaistaan toukokuun 2024 aikana. Osallistavan budjetoinnin ideoiden toteutukset aloitetaan heti kun mahdollista tulosten julkistamisen jälkeen. Tavoitteena on saada ideat toteutettua loppuvuoden 2024 aikana.

Lisätiedot

Juha Pesonen
Vapaa-aikatoimenjohtaja
044 4970 403
juha.pesonen@muhos.fi