21.3.2024

Heilastelua!-taideprojektin näyttely esillä Muhoksen juna-asemalla

Muhoksella, Utajärvellä ja Vaalassa toteutettiin kesän ja syksyn 2023 aikana taidepilotti Taidedokumentaatio – heilastelukulttuuria Oulujokilaaksossa ennen ja nyt. Muhoksen taidetyöpajassa syntyneet valokuvat ovat esillä Muhoksen juna-aseman ulkoaidassa toistaiseksi.

Taidepilotti tarjosi kuntalaisille mahdollisuuden päästä muistelemaan omaa heilasteluhistoriaansa sekä kokemaan uudelleen ihastumisen ja rakastumisen tunteita. Muhoksella järjestettiin elokuussa 2023 taidetyöpajoja, joissa osallistujat tekivät helppoja taideharjoitteita, muistelivat heilastelupaikkoja ja tunnustelivat rakkauden, ihastumisen ja kaipauksen tunteita. Työpajojen lopuksi halukkaista otettiin Tunnekuvat, joiden suurennokset on ripustettu pysyvästi esille Ponkilan urheilualueelle, venesatamaan, sekä Laitasaaren seurojentalon pihaan. Teokset haluttiin koota esille myös yhteisesti, helposti saavutettavaan paikkaan, ja niinpä taidenäyttelyn paikaksi valikoitu Muhoksen juna-aseman ulkoalue.

“Tunnekuvassa osallistujat saivat valita itse kuvauspaikan: se oli merkityksellinen paikka kohtaamisesta, ihastumismuistossa tai paikalla oli muu tärkeä kohta ihmisen elämässä. Kuvista tehtiin suuret säänkestävät suurennokset ja ne ripustettiin näihin merkittäviin paikkoihin pysyväksi taideteokseksi. Halusimme tuoda nämä kuvat myös osaksi aseman miljöötä; näin ne ovat helposti lähestyttäviä ja tuottavat iloa junaa odottaville matkustajille”, kertoo taidetyöpajojen vetäjä, valokuvaaja Martu Väisänen.

Muhoksella kuntalaisten osallistaminen on keskeisessä roolissa kuntastrategiassa. “Kunnan kulttuuripalvelut halusi yhteisesti Utajärven ja Vaalan kuntien kanssa, että taidetuotanto toteutetaan kuntalaisia osallistaen. Meille oli tärkeää, että alueen asukkaat saavat kuuluviin – ja näkyviin – omat heilastelutarinansa. Onhan Muhos tunnettu myös monista muista rakkauden elementeistä sydämen maisemana Lemmenpolkuineen”, toteaa Muhoksen kunnan vs. kulttuurijohtaja Outi Vitikka.

Taidedokumentaatio – heilastelukulttuuria Oulujokilaaksossa ennen ja nyt -taidepilotti on osa Pohjois-Pohjanmaan liiton Kulttuurikenno – Yhteistyötä ja vaikuttavuutta kulttuuripalveluihin -hanketta. Hanketta tukivat Muhoksen, Utajärven ja Vaalan kunnat, Pohjois-Pohjanmaan liitto sekä Opetus- ja kulttuuriministeriö.

Lisätiedot

Outi Vitikka
Vs. kulttuurijohtaja
Muhoksen kunta
044 4970 010
outi.vitikka@muhos.fi

Martu Väisänen
Valokuvaaja-taiteilija
044 597 8188
martu.vaisanen@gmail.com