15.10.2024

Vuoden 2024 nuorisovaltuustovaalien ehdokashaku avoinna 30.10. asti

Nuorisovaltuustovaalit 2024 Muhoksella

Muhoksen kunnan nuorisovaltuustovaalit järjestetään marraskuun 2024 aikana ja ehdokkaaksi hakeminen on alkanut.

Ehdokkaaksi voi ilmoittautua lomakkeella, jonka saa Muhoksen nuorisotilalta eli nuokkarilta tai halutessaan voi laittaa sähköpostia nuoriso-ohjaaja Heikki Väkeväiselle: heikki.vakevainen@muhos.fi

Ehdokkaaksi voi asettua kuka tahansa 13–20-vuotias nuori, joka on kirjoilla Muhoksella. Tänä syksynä valitut nuorisovaltuutetut ovat mukana toiminnassa vuosina 2025-2026. Ehdokkaaksi ilmoittautuminen päättyy keskiviikkona 30. lokakuuta 2024.

Millainen sitten on hyvä nuorisovaltuutettu? Pitääkö olla kiinnostunut politiikasta tai seurata uutisia? Täytyykö olla erityisen hyvä koulussa? Ei. Sinun ei tarvitse olla mitään mitä et ole, riittää että olet oma itsesi!

”Jokaisella nuorella on arvokasta osaamista, josta on hyötyä nuorisovaltuustotoiminnassa. Tärkeintä on halu puhaltaa yhteen hiileen ja panostaa yhteiseen päätöksentekoon”, sanailee nuoriso-ohjaaja Heikki Väkeväinen.

Hyvä nuorisovaltuutettu voikin olla kiinnostunut mistä vain, ja tulla mistä tahansa taustasta. Riittää, että olet kiinnostunut yhteisistä asioista ja niiden eteenpäin viemisestä. Jokainen tuo omaa osaamistaan nuorisovaltuustotyöskentelyyn ja on hyvä, ettei nuorisovaltuustossa ole aivan samanlaisia tyyppejä. Erilaiset mielipiteet ja näkemykset ovat rikkaus ja luovat parhaita lopputuloksia.

Mikä on nuorisovaltuusto?

Lyhyesti nuorisovaltuusto eli NuVa on nuorten oma ryhmä, joka edustaa nuorten ääntä ja mielipiteitä kunnallisessa päätöksenteossa. Nuorisovaltuuston toiminta muovautuu kulloisenkin kokoonpanon perusteella, mutta kaiken tavoitteena on lisätä nuorten osallistumista ja kuulluksi sekä nähdyksi tulemista omassa kunnassa. Nuorisovaltuusto on erinomainen paikka nuorille, jotka haluavat kehittää omia taitojaan, oppia lisää päätöksenteosta ja vaikuttaa omaan yhteisöönsä!

Muhoksen nuorisovaltuusto on nuorten osallistumis-, vaikuttamis- ja toimintamahdollisuuksia edistävä toimija Muhoksella. NuVan tarkoituksena on kannustaa nuoria tekemään yhteistyötä, osallistua sekä vaikuttaa yhteiskunnallisiin asioihin. Muhoksen kunnan nuorisovaltuusto on mukana myös Pohjois-Pohjanmaan maakunnallisessa nuorisovaltuustossa.

Mitä nuorisovaltuustotoiminta on käytännössä?

Konkreettisin toiminta ovat kokoukset. Nuorisovaltuusto kokoontuu vuosittain 6–8 kertaa. Yksi kokous kestää tyypillisesti noin 45–60 minuuttia. Kokouksissa keskustellaan asioista yhteisesti ja kaikki saavat tuoda esille omia mielipiteitään käsiteltävästä asiasta. Kokoukset hoituvat usein ilman mitään “kotitehtäviä” tai ennakkovalmisteluita, paikalle tuleminen riittää. Kokoontumisia voi olla enemmän, mikäli nuorisovaltuusto lähtee suunnittelemaan esimerkiksi tapahtumaa tai kampanjaa. Kokouksiin osallistumisesta maksetaan kokouspalkkio.

Lisäksi kaksi Muhoksen nuorisovaltuuston edustajaa on mukana Pohjois-Pohjanmaan maakunnallisessa nuorisovaltuustossa. PoPNuVa kokoontuu pääsääntöisesti neljä kertaa vuodessa ja kokoukset ovat yleensä Oulussa. Tästäkin toiminnasta maksetaan kokouspalkkio.

Lisätietoja

Nuoriso-ohjaaja
Heikki Väkeväinen
044 4970 404
heikki.vakevainen@muhos.fi